În jur de 16.000 de euro au fost investiţi în promovarea patrimoniului cultural al ZoneiMetropolitane Oradea (ZMO). Institutul de Studii Euroregionale (ISER), împreună cu Universitatea din Oradea şi Asociaţia Zona Metropolitană Oradea, a lansat, miercuri, albumul „Zestrea ZMO”. Albumul a fost realizat în cadrul proiectului „Patrimoniul Cultural Metropolitan Oradea” şi prezintă obiectivele de patrimoniu cultural material şi imaterial prezente la nivelul Zonei Metropolitane Oradea.
Inventarul patrimoniului
„Încercând o sumară trecere în revistă a categoriilor de patrimoniu ce se regăsesc în acest album, trebuie să precizăm că cea mai importantă este cea a patrimoniului arhitectural cu valoare istorică, artistică ori etnografică. Municipiul Oradea, dar şi satele aparţinătoare ZMO, posedă clădiri reprezentative pentru mai multe stiluri şi perioade istorice, multe dintre ele de largă notorietate. Cercetarea de teren a satelor zonei a permis, de exemplu, identificarea unor case din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului XX, unele apărţinătoare unui baroc rural. De asemenea, multe localităţi din zona de deal mai păstrează, înşirate de-a lungul uliţelor, pivniţe de vin, ca mărturie peste timp a bogatei tradiţii viticole a zonei, multe abandonate, dar cu potenţial de reamenajare şi transformare în crame cu specific culinar. Prin aceast album dorim să promovăm valorile locale. În revistă, au fost cuprinse nu mai puţin de 177 de obiective importante şi o hartă a patrimoniului din ZMO”, a declarat Adrian Popoviciu, coordonatorul acestui proiect.
100 de albume
Albumul a fost tipărit în 100 de exemplare. Ele vor fi distribuite Bibliotecii Universităţii din Oradea, primăriilor din ZMO, meşterilor populari şi partenerilor proiectului. ISER a mai editat 500 de broşuri şi 200 de hărţi.
Valoarea proiectului, care s-a derulat în perioada 4 ianuarie – 3 noiembrie, a fost de 15.850 de euro, din care suma de 2.350 de euro este cofinanţarea asumată de Institutul de Studii Euroregionale, restul banilor fiind fonduri nerambursabile, obţinuţi în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE), Fondul pentru ONG-uri, Componenta 4 Patrimoniu Cultural, Schema de Granturi Mici.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!