Sâmbătă, cu o zi în avans, medicii hemato-oncologi Ritli Ladislau şi Gabriela Miculschi, ajutaţi de sponsori şi asociaţii de caritate, au reuşit să ofere foştilor lor bolnavi şi pacienţilor lor aproape vindecaţi clipe de neuitat.
Întâlnirea, organizată dimineaţă la Hotel Continental, a fost specială faţă de anii precedenţi din cel puţin trei motive: anul acesta se împlinesc 15 ani de când pediatrii oncologi lucrează pe baza protocoalelor internaţionale, numărul copiilor vindecaţi e mai mare şi evenimentul a fost sărbătorit mai cu fast.
Mulţi vindecaţi
Oncologii pediatri au organizat şi anii trecuţi în jurul datei de 14 februarie evenimente similare, dar de o mai mică amploare. Copiii erau invitaţi la parterul secţiei din spital sau la o locaţie mai simplă şi mai aproape de spital. În plus, în anii trecuţi, micuţii copiii erau serviţi doar cu nişte fructe şi cu un mini program.
Anul acesta, eforturile personalului medical au fost mult mai mari astfel că la eveniment au participat circa 50 de copii şi tineri care au fost vindecaţi de cancer sau sunt în curs de vindecare. Ei au fost invitaţi la Continental unde au avut parte de un spectacol, felicitări din partea medicilor, dar şi de o masă de prânz. Organizarea mai amplă a evenimentului a fost realizată practic de Asociaţia „Protejaţi Copiii”, a Spitalului „Dr. Gavril Curteanu” şi cu ajutorul Fundaţiei Hospice, Eva Pharmaceutic, Hotel Continental şi Şcoala de Artă Francisc Kubic.
Emoţii sincere
Faţă de anii trecuţi, numărul copiilor participanţi a fost mult mai mare şi cele mai emoţionante momente trăite de medici, asistente şi voluntari, dar şi de copii şi părinţii acestora au fost cele de reîntâlnire. „Mă mai ţineţi minte? Mă numesc…” – aşa şi-au abordat binefăcătorii (cu emoţie în glas) mai mulţi tineri.
La fel de emoţionaţi au fost şi medicii, asistentele şi voluntarii. Revăzându-şi pacienţii, aceştia şi-au amintit, unii cu lacrimi în ochi, momente din perioada terapiei copiilor trataţi. De altfel, după cum ne-au declarat, cea mai mare satisfacţie a medicilor şi asistentelor de la secţia de oncologia pediatrică este atunci când sunt opriţi pe stradă de tineri frumoşi, sănătoşi, care vor să îi salute şi să le mulţumească iar şi iar pentru că le-au salvat viaţa. „Pe unii nu îi mai recunoaştem din prima, aşa mari au crescut şi asta este o bucurie pe care nu avem cum să o exprimăm în cuvinte”, ne-a mărturisit una dintre asistentele secţiei, prezente la eveniment.
Profesioniştii
Secţia de hemato-oncologie pediatrică are deja o vechime mare, dar de 15 ani se lucrează profesionist, pe baza protocoalelor internaţionale. Dr. Riti Ladislau şi dr. Gabriela Miculschi tratează copiii cu cancer exact aşa cum tratează şi colegii lor din celelalte ţări europene. De altfel, oncologii pediatri colaborează foarte mult cu colegii din alte centre din ţară şi străinătate, motiv pentru care, poate, au şi rezultate foarte bune. Din cei circa 100 – 120 de copii trataţi, în jur de 60% au şi fost vindecaţi deja de cancer, iar alţii sunt aproape de a fi declaraţi vindecaţi. Dr. Ritli Ladislau a explicat că leucemia limfoblastică este tipul de cancer care e vindecabil în proporţie de 85%.
Fiindcă personalul medical de pe secţie e foarte redus, mai multe asociaţii caritabile au ajutat doctorii şi asistentele ocupându-se de copii, între pauzele de tratament. La evenimentul de sâmbătă, Asociaţia Little People din Ungaria, care se ocupă de ceva vreme, prin voluntari, de copiii sub tratament la spital, au fost prezenţi, la fel ca şi voluntarii Clubului Temerarii, din Cluj-Napoca, ce au ca scop informarea populaţiei despre maladie şi ajutorarea bolnavilor oncologici. Recitalul din spectacol a fost susţinut de Star Grup şi de solişti de la Şcoala de Artă Francisc Kubic din Oradea, un clovn de la Little People având rolul de a aduce zâmbetul pe faţa copiilor şi tinerilor care au fost vindecaţi de cancer. De altfel, foştii pacienţi au fost poftiţi să se mânjească pe faţă cu culori asemenea clovnilor, iar medicii au preferat să lase discursurile seci şi facă fotografii cu „copiii lor”, exprimându-şi astfel bucuria nemărginită pentru că au reuşit să le redea viaţa.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!