Potrivit ABA Crișuri, analiza ofertelor a fost realizată într-un interval de mai puțin de două luni, iar acum proiectul intră într-o nouă fază, cu semnarea contractelor ce vor marca începerea lucrărilor. Proiectul de amenajare a pistelor pentru biciclete pe digurile de apărare împotriva inundațiilor se va desfășura pe cinci loturi, corespunzătoare râurilor Ier, Barcău, Crișul Repede, Canal Colector și Crișul Negru. Aceste trasee cicloturistice vor aduce multiple beneficii pentru comunități, prin crearea unei infrastructuri moderne pentru ciclism, dar și prin consolidarea malurilor și protecția împotriva inundațiilor. Proiectul va contribui astfel atât la protecția mediului, cât și la dezvoltarea turismului în zonă.
Beneficii pentru mediu și siguranța comunității
Traseele cicloturistice vor avea o lungime totală de 191,325 km, cu lățimi între 2 și 2,4 metri, fiind realizate dintr-un strat de 10 cm de macadam, care va oferi condiții excelente pentru bicicliști. În plus, vor fi construite pasarele acolo unde digurile sunt intersectate de afluenți, pentru a asigura continuitatea traseelor. Aceste piste vor fi proiectate nu doar pentru a îmbunătăți accesul și siguranța cicliștilor, dar și pentru a sprijini funcționalitatea lucrărilor hidrotehnice de apărare împotriva inundațiilor.
„Contractele vor fi semnate după expirarea termenului legal de 10 zile pentru eventuale contestații, iar lucrările trebuie finalizate până la data de 30 noiembrie 2025. Pistele vor fi proiectate și realizate astfel încât să îmbunătățească funcționalitatea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor și să permită în continuare accesul echipelor noastre în caz de viituri sau pentru întreținerea periodică a digurilor”, a declarat Pásztor Sándor, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.
Investiția totală în cadrul acestui proiect este de 79.491.844,3 lei, iar finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C11 – Turism și cultură. Acest proiect nu doar că va îmbunătăți infrastructura pentru ciclism, dar va contribui și la dezvoltarea turismului în Bihor, fiind un pas important spre crearea unor destinații atractive pentru iubitorii de natură și activități în aer liber.
Ofertă câștigătoare pentru fiecare lot
După evaluarea ofertelor, au fost desemnate asocierile de firme care vor executa lucrările pentru fiecare dintre cele cinci loturi. Iată câștigătorii pentru fiecare secțiune a proiectului:
- Lot 1: Dig mal stâng Valea Ier, Sector Andrid – Ianca, va fi realizat de SC Senera SA (lider), SC Citadina 98 SA (asociat), și SC Abed Nego Com SRL (subcontractant), cu o valoare de 15.246.397,69 lei.
- Lot 2: Dig mal drept râul Barcău și v. Înot, sector Marghita-Frontieră, va fi executat de SC Gavella Com SRL (lider), în asociere cu SC Constructorul Salard SRL, SC Drumuri Orășenești SA, SC Nedea Const SRL, SC Drumuri Bihor SA, și SC Selina SRL, la valoarea de 13.377.852,47 lei.
- Lot 3: Dig mal drept râul Crișul Repede, sector Oradea-Frontieră, va fi realizat de SC Drumuri Bihor SA (lider), în asociere cu SC Constructorul Salard SRL, SC Selina SRL, și alți subcontractanți, cu valoarea de 7.841.494,67 lei.
- Lot 4: Dig mal stâng râul Crișul Repede, sector pod Tărian – dig mal drept Canal Colector, va fi executat de SC Socot SA (lider), SC Copos Construcții SRL (asociat), și SC Athos Com SRL (asociat), cu o valoare de 12.111.868,87 lei.
- Lot 5: Dig mal drept Canal Colector, sector confluență V. Culișer – Dig mal drept râul Crișul Negru, va fi realizat de SC Laurenti H SRL (lider), în asociere cu SC Romair Consulting SRL și SC Leko Construct SRL, pentru suma de 12.092.802,53 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!