Boom-ul imobiliar din 2006 – 2007 i-a orientat pe mulţi intreprinzători spre construcţia şi vânzare de locuinţe. Preţurile locuinţelor au fost umflate artificial. La fel şi preţurile materialelor de construcţii. Toată lumea construia case pentru a le vinde.
Şi ca să eludeze taxele către stat, tranzacţiile erau efectuate pe persoane fizice. S-a ajuns în situaţia ca o persoană fizică să efectueze peste 200 de trazacţii imobiliare fără să plătească TVA. Şi a venit scadenţa. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a autosesizat şi i-a chemat pe cei în cauză la raport.
Astfel, la nivel naţional au fost efectuate în perioada 2006 – 2008 circa 85.000 de tranzacţii imobiliare cu clădiri sau terenuri în valoare de circa 4 miliarde de euro pentru care nu s-a plătit TVA.
În Bihor
Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, în judeţ, un număr de 188 de persoane fizice au efectuat în perioada 2006 – 2008 un număr de 2.455 de tranzacţii imobiliare în valoare 276.952.773. „Aceste persoane ar putea întruni condiţiile de persoană impozabilă. Drept urmare, sunt subiectul unor controale în vederea stabilirii obligaţiei de plată către bugetul de stat reprezentând TVA aferent acestor operaţiuni”, a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor, într-o conferinţă de presă.
Selecţia persoanelor la care a început controlul a fost făcută în baza unei programări ANAF. „Activitatea de control este în curs. S-a pornit în ordine descrescătoare a numărului de tranzacţii. Acţiunea va merge până la capăt indiferent de consecinţe. Unii dintre cei în cauză tergiversează acţiunea de control invocând tot felul de concedii medicale. Nu putem accepta peste 200 de tranzacţii în această perioadă drept vânzarea de bunuri personale sau moşteniri”, este de părere Ioan Mihaiu. Dintre cele 188 de persoane fizice din Bihor care au efectuat astfel de tranzacţii, cel puţin cinci au efectuat peste 200, în perioada 2006 – 2008.
Mihaiu subliniază că în cazul în care persoanele respective nu se vor supune controalelor, vor fi impozitate din oficiu. „Legislaţia actuală ne permite calcularea acestor sume din oficiu. Noi avem numărul de tranzacţii, valoarea şi numărul de persoane la care au vândut”, explică directorul coordonator al Finanţelor bihorene. Impunerea din oficiu va începe în a doua parte a lunii noiembrie, după parcurgerea tuturor etapelor. „Ne aşteptăm la contestaţii. Nu-i nici o problemă. Ne vom judeca. Contestarea pentru impozitare nu împiedică executarea silită”, conchide Ioan Mihaiu.
Pe de altă parte, sunt cazuri de donaţii, moşteniri sau terenuri extravilane, care nu se impozitează şi pot duce la diminuarea sumelor amintite drept TVAde recuperat. Pentru acestea însă, trebuie prezentate documentele.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!