Între 18 si 24 aprilie 2016, elevii Călin Lăzuran, Vesa George, Anca Alexandru, Taloi Răzvan, Prisecaru Teodora, Ionele Iasmina, Dejeu Ștefania și Dume Rucsandra, de la Liceul Teoretic Nicolae Jiga din Tinca, însoțiți de profesorul Orban Iuliu, directorul adjunct al liceului tincan și de Laura Gheorghiță-Schipor de la Grupul Formal 4F din Târgu Jiu, în calitate de lideri de grup, au participat la activitățile realizate în cadrul proiectului ”Past for … future”, organizat în cadrul Programului ERASMUS+, acțiunea KA1 Youth Mobility (Mobilitatea tinerilor), finanțat de UE.
Coordonatorul proiectului a fost Universitatea Necmettin Erbakan din Konya, Turcia, reprezentat de către dl. Muhsin Cinar (coordonator Eurodesk Konya si prof. de ed. fizică) și assist. prof. dr. Murat Erdogdu.
„Prin acest proiect, ne-am propus să explorăm tradiţiile celor două popoare, în special mesteșugurile şi oportunitățile pentru antreprenoriat; prin identificarea conexiunilor dintre tradiţii şi antreprenoriat, ne-am focusat asupra oportunităţilor oferite de cultură, tradiţii şi mesteșuguri în vederea reducerii şomajului în rândul tinerilor”, spune profesorul Iuliu Orban.
Pe parcursul celor 6 zile participanţii au luat parte la workshop-uri, promovând cultura și tradițiile celor două țări, România și Turcia, mâncărurile specifice, obiceiurile, folosind metodele active –participative ale educației non-formale (ice-breaking, photo-voice, city rally, dezbateri, hărţi mentale).
Elevii români, alături de studenții turci au vizitat: sătucul Sille, situat la marginea orașului Konya, unde parcă timpul s-a oprit pe loc, cu zeci de ani în urmă; este un vechi sătuc grecesc, unde grecii și turcii trăiesc alături, unde pe lângă moscheeile turcești se întâlnesc și 2două biserici vechi ortodoxe grecești. Aici participanţii au luat contact cu meșteșugul olăritului.
La Facultatea de Turism a Universității Necmettin Erbakan din Konya, elevii au fost primiți de decanul prof. dr. Raif Parlakkaya, care, în discursul său a dezbătut ideea cetățeniei active și a cetățeniei europene în rândul tinerilor, dezvoltarea solidarității și a toleranței în rândul lor, pentru a consolida înțelegerea reciprocă între tinerii din diferite țări, cum ar fi încurajarea cooperării la nivel european în domeniul tineretului. S-a vizitat celebrul muzeu Mevlana, moscheea din interiorul muzeului, dar și mormântul eroilor căzuți pentru apărarea țării, de-a lungul sutelor de ani.
Punctul culminant al vizitelor a fost întâlnirea cu rectorul Universității din Konya, prof. dr. Muzaffer Șeker, precum și cu întregul staff de conducere a universității.
„A fost o experiență unică atât pentru elevii participanți la proiect, cât și pentru mine, liderul lor de grup, fiind primul proiect Erasmus+ al liceului tincan, pe mobilități de tineret. Ospitalitatea și seriozitatea coordonatorului ne-au determinat să nu ne oprim aici ci să aplicăm și la alte programe Erasmus+”, spune profesorul Iuliu Orban.
Obiective:
– identificarea abilităţilor unui antreprenor,
– conştientizarea valorii moştenirii culturale la nivel european,
– dezvoltarea competenţei interculturale şi a cunoştinţelor despre Uniunea Europeană, valori europene şi Programul Erasmus+.
Citiți principiile noastre de moderare aici!