La începutul anilor 50 sovieticii au exploatat, ca reparație de război, uraniul de la Băița Plai, unul dintre cele mai bogate zăcăminte din lume. Oamenii au trăit, de atunci, tot timpul cu spaima bolilor create de radiații, cancerul fiind pus pe seama uraniului.
Scopul prevederii legale a de a îmbunătăți raportul dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă, astfel ca acesta să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive.
[eadvert]
O lege votată recent în Senat le dă această posibilitate. Forumul decizional e Camera Deputaților. Pentru a beneficia de facilitatea de a se pensiona mai devreme fără penalități, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.
De legea care prevede extinderea listei localităţilor unde oamenii se pot pensiona mai devreme vor beneficia cei care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de prafsau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparaflnos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.
„Trăim aici, cu radonul peste drum și cu praf de calcar de jos din vale”. Așa era descrisă atmosfera din Băița de un localnic. Întotdeauna oamenii au bănuit că sunt expuși la anumite boli, mai ales la cancer, din cauza radiațiilor de la mină.
La începutul anilor ’50, mii de români au fost trimişi să muncească în noile mine de uraniu înfiinţate în România, proiecte ţinute la secret de autorităţile vremii, derulate în beneficiul Uniunii Sovietice. Povestea minelor de uraniu a început odată cu înfiinţarea Societăţii româno-sovietice „Sovrom Kvartit“, al cărui scop ar fi fost sprijinirea programului nuclear militar sovietic. Prima exploatare de uraniu a fost deschisă în 1952 la Băiţa Plai în Munţii Apuseni, iar potrivit mărturiilor vremii, în anii ’50 aproape 20.000 de oameni au lucrat în carierele miniere şi mai apoi în galeriile din munţi, care se întindeau pe zeci de kilometri, ajungând pe teritoriul a trei judeţe: Bihor, Alba şi Arad.
Lista localităților unde poți ieși mai repede la pensie:
Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Tumu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Tâmăveni, Tumu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bisixiţa-Năsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, Brăila, Tichileşti şi Chişcani din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, 2 Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Vaţa de Jos, Răchitova, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Borşa din judeţul Maramureş, Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Domei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizări.”
Trimite articolul
XMai, nu mai preluati stiri din astea de cacao fara sa faceti un calcul matematic. Minerii care lucrau in minele de uraniu in anii 50 au lucrat in grupa zero, un an se considera la pensie doi, daca mai traieste vreunul e la pensie de 20 ani, majoritatea insa ma indoiesc ca au trecut de varsta de 50-60 ani. La fel ca cei din grupa 1 de exemplu cei care au lucrat cu azbest, incepeau sa se pensioneze de boala pe la 50 ani cu plamanii praf, sa lucrezi 10 ani intr-o astfel de mina era enorm.