Martonne este cunoscut pentru rolul pe care l-a jucat în cadrul Conferinței de Pace de la Paris (1919 – 1920), trasând granițele României, de după Primul Război Mondial. Granița româno-maghiară de azi este opera lui Emmanuel de Martonne, cel care a conceput principiul viabilității, conform căruia o graniță trebuie să țină cont nu doar de principiul etnic, ci și de cele de ordin geografic și de infrastructură. Așa se face că prin trasarea noii granițe, calea ferată Timișoara – Arad – Oradea – Satu Mare nu a mai fost întretăiată de mai multe ori, de graniță.
Festivitatea a debutat cu intonarea inmurilor de stat ale României și Franței, în interpretarea artistei orădene Alexandrina Chelu.
„Părintele de suflet” Silaghi
În cuvântul său, prefectul Ioan Mihaiu i-a mulțumit directorului Direcției Județene de Cultură, Lucian Silaghi, pe care l-a numit „părintele de suflet” al acestui proiect, de amplasare a statuii lui Martonne în Oradea. Mihaiu l-a numit pe Martonne nu doar geograf, ci geopolitician, deoarece prin granițele trasate de acesta „Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare reveneau României”.
Cu această ocazie, prefectul Mihaiu i-a înmânat elevului Alexandru Slavoia o statuietă care-l înfățișează pe ilustrul geograf francez. Elevul Colegiului Național Emanuil Gojdu s-a remarcat prin argintul obținut în cadrul Olimpiadei internaționale Științele Pământului, în anul 2018.
Bustul este opera sculptorului Alexandru Pasat, fiind finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii. Monumentul este amplasat în Parcul 1 Decembrie, în proximitatea intrării dinspre Facultatea de Medicină și Farmacie, cu orientarea înspre Piața Unirii și clădirea Primăriei. Este al doilea monument dedicat amprentei franceze, ce își face loc în Parcul 1 Decembrie, după cel închinat eroilor francezi, amplasat lângă Casa de Cultură a Sindicatelor.
La eveniment au mai participat primarul Ilie Bolojan, vicepreședintele Consiliului Județean, Traian Bodea, rectorul Constantin Bungău și directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac.
Sugerează premiul Martonne
Venit special de la București, conf. univ. Ioan Nicu Sava a subliniat influența pe care Emmanuel de Martonne a avut-o asupra școlii românești de geografie, acesta călătorind mult prin țară, fiind prezent inclusiv în Bihor. A scris despre ceea ce Martonne a numit „Alpii Transilvaniei” și a predat la Universitatea din Cluj. În perioada interbelică a devenit membru al Academiei Române. Conf. Sava a evidențiat rolul școlilor franceză și americană de geografie în trasarea hărților, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris și a sugerat Universității din Oradea ca, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai, să reinstituie premiul Emmanuel de Martonne, pentru geografie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!