Evacuarea pământului şi a molozului din subsolul Corpului A al Cetatii Oradea, pentru a se putea reface structura iniţială, a adus lucrătorilor şi specialiştilor arheologi şi istorici o plăcută surpriză.
Astfel, lucrările din partea sudică a corpul A, în zona holului estic au dus la redescoperirea vechii bolţi a subsolului, spaţiu ce are o coborâre continuă spre sud. Acesta s-a dovedit, spun specialiştii, a fi intrarea sudică a subsolului pricipal de sub corpul A, având o pereche în oglindă spre partea nordică a acestei aripii.
Cu ocazia golirii segmentului de intrare, muncitorii – asistaţi de arheologii de la Muzeul Ţării Crişurilor şi cei de la Fundaţia pentru Protejarea monumentelor Istorice din Judeţul Bihor – au descoperit zidul nordic al turnului nord-vestic al catedralei episcopale medievale.
Mega-proiect european
Proiectul „Revitalizarea Cetatii Oradea în vederea introducerii în Circuitul Turistic- Cetatea Oradea Complex Cultural Turistic European – Etapa I” se derulează pe o perioadă de 72 de luni (iunie 2009 – iunie 2015), fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 cu suma totală de 36.780.329,12 lei. Proiectul are ca scop introducerea în circuitul turistic național, regional și internațional a Cetatii Oradea ca şi centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural și turism.
Citiți principiile noastre de moderare aici!