O echipă de elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea au descoperit în Lituania o varietate de opţiuni în antreprenoriat. Delegaţia orădeană a plecat, în perioada 11 – 16 mai, într-o vizită de studiu în localitatea Pabiržė din Lituania. Vizita a avut loc în cadrul proiectului Comenius Multilateral „Option Variety for Entrepreneurship – Varietate de opțiuni în antreprenoriat”. Întâlnirea a reunit reprezentanți din toate țările partenere implicate în proiect: Spania, Turcia, Bulgaria, România și reprezentanții țării gazdă, Lituania. Proiectul se derulează în perioada 2013-2015, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin programul „Învățare pe tot parcursul vieții”.
Delegația din România a fost formată din cinci profesori şi tot atâţia elevi: dir. adj. prof. Dorel Șaitoș, coordonator proiect prof. Marcela Urs, prof. Anca Albu, prof. Ioana Bordea și prof. Andreea Roșu, Daiana Sasu (clasa a X-a H), Bianca Tincău (clasa a X-a H), Cristian Filip (clasa a XI-a F), Casian Holonec (clasa a XI-a H) și Alexandru Bonța (clasa a XII-a A).
„Întâlnirea de proiect a avut o agendă bogată și a cuprins activități diverse care au îmbinat activitățile relevante tematicii proiectului, cu activitățile care să permită cunoașterea din punct de vedere geografic, istoric și cultural a unei țări europene baltice, Lituania”, a declarat prof. Marcela Urs, coordonatorul de proiect.
Program variat
Gazdele le-au propus participanţilor un program variat care a cuprins: prezentări cu tema „My lucky business story” (realizate de elevii din toate țările partenere), participarea la „Ziua antreprenoriatului”, unde elevii școlii din Lituania au organizat un târg în cadrul căruia au comercializat produse realizate de ei, precum și vizite de studiu la Sunrise Valley Science and Technology Park din Vilnius, un parc tehnologic care promovează educația antreprenorială sau la Valdo Business Center, un centru de afaceri din orașul Riga.
„Pentru că vizitarea unei țări presupune și cunoașterea acesteia din punct de vedere geografic, istoric și cultural, gazdele noastre s-au preocupat să ne ofere șansa de a realiza acest lucru prin vizitele organizate la Biržai, la Vilnius, capitala Lituaniei, la Šiauliai, locul faimosului «deal al crucilor» sau la Riga, capitala Letoniei. Pentru cunoașterea bogăției culturale și istorice a regiunii baltice a Europei au fost organizate două vizite culturale, la muzeul din incinta castelului din Biržai, Lituania sau la castelul în stil baroc, Rundāle din Letonia”, a mai dezvăluit profesorul coordonator.
Pe perioada sejurului în Lituania, elevii bihoreni au fost cazaţi la familiile gazdelor, unde au fost foarte bine primiți. Orădenii au avut ocazia de a gusta din stilul de viață autentic lituanian, luând contact cu o parte din obiceiurile și tradițiile lor. Totodată, au avut șansa de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză, abilitățile de comunicare și relaționare interpersonală, dar și cele de adaptare la contexte culturale noi.
„Ne-am despărțit de Lituania mai bogați din punct de vedere spiritual, încântați de tot ceea ce am văzut și am trăit aici, impresionați de frumusețea oamenilor, de calmul și veselia lor”, a spus prof. Urs. Următoarea reuniune de proiect va avea loc în Bulgaria, în perioada 16-22 noiembrie 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!