La Muzeul Ţării Crişurilor, în cadrul Secţiei de Etnografie, este realizată o expoziţie specială, cu titlul „Valori patrimoniale din colecţia de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor”. Obiecte cultice (icoane pe sticlă, ouă încondeiate). Tehnică agricolă. Expoziţia cuprinde ouă încondeiate şi icoane pe sticlă din cele mai reprezentative centre meşteşugăreşti de iconari (Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Făgăraşului, Ţara Oltului etc.), prin a căror expunere sunt ilustrate cele mai importante sărbători creştine de peste an (de la Bobotează la Naşterea Domnului). O parte însemnată a expoziţiei este cea dedicată tehnicii agricole, în care sunt prezentate obiecte şi instalaţii agricole folosite la cultivarea pământului în lumea satului de odinioară.
Primii elevi care s-au bucurat de exponatele din colecţia de etnografie, dar şi de explicaţiile doamnei muzeograf Sabina Horvath au fost elevii din clasa a V-a D, clasa profesorului Anca Fetea, de la Şcoala Dacia. Copiii au aflat informaţii despre primul centru de producţie a icoanelor pe sticlă, de la Nicula, care a fost încă de la începutul secolului XVIII, un sat de români ortodocşi, trecut după 1750 la greco catolici. „Ca urmare a lăcrimării icoanei Maica Domnului cu Pruncu, în prezenţa unor soldaţi austrieci, micuţa biserică din Nicula a devenit un important loc de pelerinaj unde s-au strâns numeroşi pelerini, comercianţi şi meşteşugari. În secolul XVIII au venit şi pictorii pe sticlă din Sandl, Austria. De la ei au învăţat locuitorii din Nicula tehnica picturii icoanelor pe care o practicau mai ales în lunile de iarnă. Primele icoane din Nicula erau pictate pe glajă-sticlă, erau realizate manual şi aveau dimensiuni reduse: 30×25 cm. Chipul sau personajul principal era înconjurat pe trei laturi de simbolul funiei răsucite, simbol al infinitului”, este descris primul centru de realizare a icoanelor pe sticlă. La Muzeul Ţării Crişurilor, preţul unui bilet la expoziţiile Secţiei de Artă este de 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi, la Secţia de Etnografie, 1 leu pentru copii şi 2 lei pentru adulţi; iar la muzeele memoriale, preţul unui bilet este de 1 leu pentru copii şi doi lei pentru adulţi. Un cadru didactic /grup de elevi are intrarea gratuită. Pentru a beneficia de ghidaj, care este gratuit, vă rugăm să vă faceţi programare prealabilă.
În cadrul expoziţiei de la Etnografie, se pot cumpăra ouă încondeiate tradiţionale, la preţul de 9 lei. Orarul de vizitare pentru zilele 6-10 aprilie 2015, la cele trei muzee: luni, marţi, joi: 10.00-15.00; miercuri şi vineri: 10.00-18.00.
Idei pentru „Şcoala Altfel”
Tot la Muzeul Ţării Crişurilor se vor putea vizita, la Secţia de Artă, expoziţiile: Memoria imaginii, care include creaţiile a patru artişti plastici contemporani (Ioan Aurel Mureșan, Ioan Augustin Pop, Teofil Știop, Ioan Popdan), şi Securitatea, instrument al dictaturii. La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” va putea fi văzută în continuare expoziţia dedicată marelui om politic român Aurel Lazăr, care a avut o contribuţie majoră la Unirea de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, şi expoziţia temporară Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul, care pune în circulaţie o parte din patrimoniul de artă decorativă deţinut de instituţie, respectiv fructiere, sfeşnice, vaze de sticlă şi mobilier provenind din vremea Micului Paris de pe Peţa (cumpăna veacurilor al XIX-lea şi al XX-lea). Muzeul Memorial „Ady Endre” îşi aşteaptă vizitatorii să descopere locul preferat al poetului Ady Endre, unde acesta îşi petrecea timpul liber, dar şi lucra. Aici vor regăsi atmosfera redacţiilor şi cafenelelor acelor timpuri, reconstituită în două încăperi ale muzeului, precum şi un bogat material referitor la viaţa şi activitatea orădeană a lui Ady.
Atelier de încondeiat ouă
În ceea ce priveşte atelierele practice, ele vor avea loc după următorul program: marţi, 7 aprilie 2015, între orele 10.00-13.00, Dorina Hamza, meşter popular din Drăgoteni, va face demonstraţii de încondeiat ouă, iar miercuri, 8 aprilie 2015, între orele 10.00-13.00, copiii conduşi de prof. Florina Iepure de la Clubul Copiilor vor picta icoane pe sticlă, respectând tehnica tradiţională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!