Prefectul Claudiu Pop a ţinut să răspundă marti primarilor din Rieni, Brusturi şi Popeşti, cei care au constatat în presa locală modalitatea prin care Prefectura ar fi procedat în stabilirea preşedinţilor şi a locţiitorilor în secţiile de votare. Cei trei primari s-au arătat nemulţumiţi de desemnarea unor persoane în aceste calităţi, deoarece ar fi fost apropiate de partidul de guvernământ. De altfel, ACL Bihor a contestat la BEJ Bihor modalitatea de desemnare a preşedinţilor şi locţiitorilor din secţii, dar contestaţia a fost respinsă. Chiar ieri, co-liderul ACL Bihor, fostul prefect Gavrilă Ghilea a făcut apel către Prefectură „să organizeze alegerile pentru turul II aşa cum cere legea, deoarece am avut preşedinţi în secţii cu funcţii în partid”. Partenerul lui Ghilea, Cornel Popa a precizat că ar fi vorba despre membri de partid şi afini de gradele 1 şi 2.
Claudiu Pop a ţinut să transmită că cei ce au fost incluşi pe listele cu preşedinţi şi locţiitori în secţiile de votare au declarat pe proprie răspundere că nu au apartenenţă politică, iar legea nu interzice ca aceştia să aibă rude implicate politic. Pop: „În ceea ce priveşte afirmaţia primarului comunei Rieni, că la secţia de votare 517 a fost pusă preşedintă dna Ille Viorica, respectiv la secţia de votare 516 dna Balş Florentina, soţiile unor consilieri locali, facem precizarea că legea nu interzice ca în lista cu propuneri de preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare să fie înscrise persoane căsătorite cu aleşi locali, atâta vreme cât au declarat pe propria răspundere că nu au apartenenţă politică”.
În privinţa discuţiilor privitoare la componenţa secţiilor de votare din comuna Popeşti, Pop a precizat că nu este atribuţia prefectului să verifice pe cine desemnează Biroul Electoral Judeţean, la propunerea partidelor politice, în componenţa birourilor secţiilor de votare. „În atributul prefectului intră doar propunerile pentru preşedinţii şi locţiitorii acestor secţii care au declarat pe proprie răspundere că sunt fără apartenenţă politică”, a transmis reprezentantul Guvernului în Bihor.
Nu primarii propun
Claudiu Pop a precizat că prefectul, împreună cu preşedintele Tribunalului stabilesc lista cu preşedinţii şi locţiitorii din secţiile de votare. Şi că, spre deosebire de alegerile locale, unde primarii sunt cei care propun lista cu preşedinţii şi locţiitorii din secţiile de votare, de această dată listele doar au fost centralizate la primăriile din judeţ şi trimise apoi la Prefectură.
„Pentru a simplifica procedura şi pentru ca persoanele din judeţ interesate să nu se deplaseze la sediul Instituţiei Prefectului s-a dat posibilitatea înregistrării de cereri şi la primăriile din judeţ, acestea fiind doar centralizate şi transmise spre verificare Instituţiei Prefectului şi fără ca legea să reglementeze posibilitatea ca primarii să facă propuneri de completare în vreun fel a listei cu jurişti”, a ţinut să atenţioneze Pop.
În privinţa situaţiei secretarei din comuna Brusturi, Claudiu Pop a transmis că aceasta a fost desemnată preşedintă la o secţie de votare din Oradea, potrivit criteriului domiciliului, „iar în lista transmisă de primar la Instituţia Prefectului nu mai figurează nicăieri un alt jurist”. La fel a fost şi cazul secretarei comunei Rieni, cea care a devenit şefa unei secţii e votare din comuna Lazuri de Beiuş, unde are domiciliul. „Legea prevede ca un criteriu de grupare în listă şi criteriul domiciliului”, motivează prefectul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!