Oare cum este să fii medic? Ce calităţi trebuie să aibă un jurnalist? Am auzit că domeniul IT este de viitor, oare mi-ar plăcea? Ce aptitudini ar trebui să am pentru a putea face carieră în domeniul hotelier? Este greu să fii farmacist? Oare m-aş descurca în meseria de regizor?Acestea au fost doar câteva dintre întrebările pe care şi le puneau câţiva dintre elevii claselor a VI-a, a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Octavian Goga din Oradea în urmă cu câteva zile.
Acum, după participarea la proiectul „Ziua ştafetei – Acum decid eu” au primit răspunsuri la întrebările care îi frământau. Oare mai rămân în picioare opţiunile lor pentru meseriile pe care şi le-au ales. Răspunsul l-am primit la întâlnirea de finalizare a proiectului. Acesta a avut loc joi, 20 noiembrie la Bookafe, în prezenţa copiilor participanţi, a părinţilor, a membrilor Asociaţiei de părinţi de la Şcoala Gimnazială Octavian Goga – „Noi şi copiii noştri”, a directorului şcolii şi a câtorva mentori.
„Ziua ştafetei” este o iniţiativă inovatoare în România a Fundaţiei „Terre des hommes” şi a partenerilor săi, ce recunoaşte potenţialul extraordinar al copilului, dreptul său de a participa în societate, şi de a-şi exprima liber opiniile asupra tuturor situaţiilor care îi afectează direct viaţa. Evenimentul este prilejuit de celebrarea zilei de 20 noiembrie, „Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului”.
Astfel, 13 copii de la Şcoala Gimnazială Octavian Goga, au participat pentru câteva ore în zilele de 18, 19 şi 20 noiembrie, alături de mentorii pe care şi i-au ales la activitatea desfăşurată de aceştia. Mentorii au fost de profesii variate: medic chirurg, medic stomatolog, farmacist, jurnalis, programator, regizor, administrator de hotel, kinetoterapeut, etc. De organizarea activităţii s-a ocupat Asociaţia de părinţi din cadrul Şcolii Octavian Goga, coordonator fiind profesorul Nadia Bochiş.
Impresii
În unanimitate, în urma întâlnirii în care copiii şi-au spus impresiile, a rezultat faptul că experienţele trăite alături de mentori i-a întărit pe elevi şi mai mult să continue să se pregătească pentru meseria aleasă. „Pentru mine experienţa trăită în meseria de jurnalist a fost una foarte interesantă. Mai ales că am participant la o conferinţă de presă în urma alegerilor. Cel mai mult îmi place la această meserie că nu am un program fix şi aflu mereu lucruri interesante”, a declarat Fabian Brigitta, care l-a avut ca mentor pe redactorul Jurnalului bihorean, Călin Corpaş.Alţi patru elevi au fost alături de un medic chirug pentru câteva ore. „Ne-a arătat tot ce se putea arăta. Am discutat şi cu pacienţii. După experienţa aceasta vrea şi mai mult să urmez această meserie”, conchide Adela Bochiş.
Altă elevă, Denisa Şerfezi, era încântată că a putut interacţiona cu copiii de grădiniţă. Denisa iubeşte meseria de educator pentru care se şi pregăteşte.
Directorul Şcolii Gimnaziale Octavian Goga, Ioan Mocan, prezent la întâlnirea de finalizare a proiectului i-a felicitat pe participanţi. „Cred că astfel de activităţi se potrivesc foarte bine pentru copiii de clasele VI-VII-VIII, pentru că ei sunt în căutarea a ceea ce vor să devină. Li s-a satisfăcut curiozitatea şi dorinţa de a învăţa”, este de părere Ioan Mocan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!