Contrele dintre preşedintele Băsescu, premierul Ponta şi vicepremierul rus Dimitri Rogozin nu au afectat tradiţia orădeană de a se acorda onorul şi la eroii ruşi.
Astfel, Ziua Eroilor Neamului a fost sărbătorită joi, după tipicul anual, la Biserica Militară „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” şi în Cimitirul Rulikowsky unde au rostit alocuţiuni prefectul Claudiu Pop şi col. (rez) Dan Poinar – preşedintele filialei Bihor a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”.
S-au depus coroane, jerbe şi buchete de flori la monumentul „Vulturul” al eroilor din Primul Război Mondial, la Monumentul Eroilor Români căzuţi în al Doilea Război Mondial, la Monumentul Eroilor Români căzuţi la Revoluţia din 1989 şi la Monumentul Eroilor Ruşi căzuţi în al Doilea Război Mondial.
Şi eroii unguri au monument
În urma unui protocol dintre Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) şi ministerele apărării din Germania şi Ungaria (urmat de Legea 300/2008 care a ratificat Acordul dintre guvernele României şi Ungariei privind regimul juridic al mormintelor de război din ambele ţări, semnat la Bucureşti, la 6 martie 2008), în anul 2012 s-a amplasat în Cimitirul Rulikowsky, şi un monument comemorativ pentru militarii maghiari căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial. Ca atare, am încercat, dar degeaba, să-l contactăm telefonic pe colonelul Dan Poinar pentru a ne lămuri de ce s-au depus coroane la Monumentul Eroilor Ruşi dar nu şi la cel al eroilor maghiari, bunăoară.
Un răspuns am obţinut însă de la prefectul de Bihor, chiar dacă acesta ne-a precizat că organizarea ceremonialului a fost misiunea structurilor militare.
„Cred că s-a ţinut cont că armata rusă a contribuit la eliberarea ţării noastre”, ne-a răspuns prefectul Claudiu Pop, lăsând să se înţeleagă că istoria a făcut ca armata ungară să se situeze de cealaltă baricadă a războiului.
Pe de altă parte, există mărturii şi documente că nici soldaţii ruşi nu prea s-au purtat „cu mănuşi” când au trecut prin România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!