Anul trecut, o fetiţă a trebuit transportată cu Ambulanţa după ce părţi din tencuiala faţadei au căzut peste ea, în timp ce copila se afla pe trotuarul din faţa clădirii. Dovadă că această clădire reprezintă un real pericol pentru trecători stau plăcuţele montate de riverani de o parte şi de alta a imobilului, prin care pietonii sunt informaţi că ar face bine să ocolească zona, din cauza căderilor de tencuială.
Chemaţi de profesor-inginer
Conform spuselor lui Iosif Buda, proprietar a două apartamente în clădirea de la numărul 14, după incidentul cu pricina Inspectoratul de Stat în Construcţii i-a amendat pe proprietari cu peste 100 milioane de lei vechi. „Eu şi cu soţia am plătit 13 milioane de lei (vechi – n.r.”), ne-a spus Buda, fost antrenor la FC Bihor.
Joi, pompierii au fost chemaţi la faţa locului de un alt proprietar de apartament în imobil, Florian Roman, inginer în construcţii şi cadru universitar, atât la Cluj-Napoca, cât şi la Oradea. Sarcina pompierilor a fost de a curăţa faţada clădirii de tencuiala ce stătea să cadă în capul trecătorilor de pe trotuar, îndeosebi sub acoperiş. Trimişii ISU Crişana s-au achitat de sarcini, în urma lor adunându-se grămezi formate din tencuiala scrijelită de pompieri de pe faţadă.
Clădire revendicată
I-am întrebat pe locatarii strânşi la faţa locului de ce nu îşi reabilitează faţada. Buda şi o vecină de-a sa ne-au motivat lipsa de acţiune prin faptul că imobilul e revendicat. Ni se mai spune că e o poveste veche deja de zece ani, în care avocatul pretendentei la clădire – o femeie ce locuieşte în America – a tras constant de timp pentru a-şi încasa onorariul de la clientă pentru o perioadă cât mai îndelungată. Astfel, suntem informaţi că procesul a fost declarat perimat. Avocatul a fost dat în judecată de clienta sa iar acţiunea în instanţă a fost reintrodusă.
Actualii proprietari sunt foştii chiriaşi, ce şi-au dobândit între timp dreptul la proprietate, beneficiind de prevederile legale în materie. E şi cazul lui Iosif Buda, ale cărui două apartemente din imobil – unul de patru camere, altul de două – sunt foste locuinţe de serviciu, de pe vremea când era angajatul FC Bihor. Club care, de altfel îşi are sediul peste drum.
Locatarii actuali asigură că o dată finalizat în favoarea lor procesul intentat de cea care revendică clădirea, ar bate palma imediat cu nişte investitori străini ce s-au arătat deja interesaţi să mansardeze imobilul. În schimbul mansardării, prezumtivii investitori se angajează să reabiliteze clădirea. Mai mult, ar introduce şi un lift. Însă, până când Justiţia nu-şi va spune cuvântul, nimeni nu are interesul să investească în impozanta clădire. Chiar dacă aceasta se degradează pe zi ce trece.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!