Miercuri, câţiva muncitori se „jucau” cu marcajele rutiere în Piaţa Bucureşti. Aşadar, se poate spune că şantierul din faţa Gării, delimitat de strada Berzei şi strada Săvineştilor, s-a încheiat. Lucrările de amenajare care au început în luna mai au reconfigurat parcarea din faţa Gării. S-a reasfaltat şi s-au făcut corecţii necesare pentru scurgea în condiţii bune a apelor pluviale, arată municipalitatea, care a şi instalat acolo un parcometru. De asemenea, taximetrelor li s-au marcat mai multe locuri chiar în faţa intrării în Garii, ele fiind astfel mutate de lângă staţia de tramvai. Această mutare ar avea ca scop fluidizarea traficului în piaţă. Celelalte locuri de parcare au fost vopsite cu galben – semn că acolo se poate parca pentru maximum două ore, abonamentele şi legitimaţiile nefiind valabile. Sunt circa 90 de locuri de parcare pe platoul din faţa Gării, spune municipalitatea.
Estetica edilitară
Reamenajarea zonei a inclus montarea de borduri noi şi înlocuirea asfaltului. Conform gusturilor edilitare de amenajare a intersecţiilor, în zonă a apărut şi un sens giratoriu, ce leagă Piaţa Bucureşti, Bdul Ştefan cel Mare şi străzile Berzei – Olimpiadei.
De asemenea, vechiul scuar din faţa Gării a fost dezafectat, find înlocuit cu un gard precum cel de pe malul Crişului. În jurul gardului s-a umplut cu pământ, care ar trebui însămânţat cu iarbă. De altfel, acest model de gard a fost montat şi lângă liniile de tramvai, sperându-se că astfel se vor putea preveni traversările ilegale ale şoselei. „S-a ţinut cont şi de amenajarea estetică a zonei, având în vedere că Piaţa Bucureşti oferă prima impresie despre oraş, celor care sosesc cu trenul în Oradea. Astfel, pe marginea carosabilului şi pe lângă liniile de tramvai s-au amenajat scuaruri, care urmează să fie însămânţate cu gazon”, se arată într-un comunicat al Primăriei.
Valoarea contractului atribuit constructorului Drumuri Orăşeneşti SA (proiectare+execuţie lucrări) este de 1.721.541 lei (fără TVA).
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!