Este vorba despre un parteneriat public-privat constituit din asocierea a opt comune din partea de Sud şi Sud-Vest a judeţului Bihor: Avram Iancu, Batăr, Cociuba-Mare, Ciumeghiu, Mădăras, Olcea, Tinca şi Tulca, la care au aderat ca fondatori încă alte 29 de entităţi; firme private, asociaţii de producători, P.F.A. şi întreprinderi individuale. Scopul pentru care s-a înfiinţat este dezvoltarea zonei din care fac parte localităţile cuprinse în asociaţie, dar şi stimularea relaţiilor de cooperare atât între localităţi, cât şi între mediul public şi privat care să ducă la o efervescenţă economică şi culturală prin care această zonă să capete o identitate aparte şi să devină un loc atractiv pentru localnici, investitori şi turişti.
Iniţiativa constituirii GAL-ului le aparţine Ancăi Nan, Andreei Zaha, reprezentantele unei firme de consultanţă. Această asociere reprezintă un test de integrare europeană, un exerciţiu atât al autorităţilor administraţiilor publice locale cât şi al sectorului privat, dar şi a societăţii civile, în ceea ce priveşte capacitatea lor de-a înţelege şi aprecia cultura zonei învecinate, de a sesiza oportunităţile oferite de localizare, precum şi un model de depăşire a obstacolelor impuse uneori de sisteme birocratice. Un rol important în realizarea acestui G.A.L. l-a avut şi Autoritatea de Management la nivel judeţean, d-nul Avramut Octavian, coord. C.D.R.J. Bihor, expert Leader, prezent la întâlnire, oferind sprijinul total al instituţiei pentru ducerea la bun sfârşit a acestei iniţiative. Principalul rol al asociaţiei pe lângă gândirea şi implementarea unei strategii integrale de dezvoltare durabilă elaborată şi implementată la nivel local, este gestionarea fondurilor europene nerambursabile, care reprezintă o importantă sursă de finanţare pentru investiţiile locale şi totodată pentru dezvoltarea generală a zonei.
În Leader
Prin înfiinţarea asociaţiei va fi posibilă participarea la programul Leader, Axa 4 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. G.A.L.-ul participă la o selecţie naţională pentru accesarea unui fond de 2.850.000 Euro. Ulterior, acest fond va fi gestionat de G.A.L., unde vor fi depuse proiectele aferente măsurilor din PNDR: instalarea tinerilor fermieri, modernizarea exploataţiilor agricole, sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, înfiinţarea grupurilor de producători, încurajarea activităţilor turistice, etc. La întâlnire au participat şi reprezentanţii fundaţiei Civitas din Cluj-Napoca, consultanţii asociaţiei. Ei au schiţat paşii de urmat în vederea întocmirii documentaţiei pentru înscrierea la selecţia naţională a G.AL–urilor. Au prezentat şi un material despre proiecte implementate prin intermediul acestor asociaţii din Austria, Belgia, Finlanda şi Ungaria. Directorul agenţiei CEC BANK din Salonta prezent la întâlnire a oferit disponibilitatea unităţilor băncii pentru participarea la cofinanţarea viitoarelor proiecte.
Astfel, în contextul existenţei unor planuri şi măsuri locale, dar şi al unor concepte europene de dezvoltare, populaţia din regiunea de Sud şi Sud-Vest a judeţului Bihor va putea beneficia de oportunităţile existente într-o manieră optimă şi o cooperare intensivă între conducătorii de la nivel local, regional, naţional şi european.
Ioana Bădiceanu
Citiți principiile noastre de moderare aici!