Miercuri, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a reiterat faptul că nu putea să nu pună în aplicare o hotărâre judecătorească, iar Mihaela Roşan, de la Serviciul Juridic, a ţinut să precizeze că neaplicarea unei sentinţe este infracţiune. Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea au menţinut deciziile Curţii de Conturi, care catalogase drept ilegale sporul de dispozitiv şi drepturile speciale pe care le primeau angajaţii CJ Bihor. Ca urmare, nu numai că aceste sporuri le-au fost tăiate, dar angajaţii CJ trebuie acum să returneze, gradual, banii primiţi în trecut!
Legea, bat-o vina!
Secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, şi angajatele de la Serviciul Juridic spun însă că niciun angajat nu merge acasă cu mai puţin de… jumătate din salariu! Tot atât de adevărat e şi faptul că sunt salariaţi care ajung să ia în mână doar 200 de lei noi. Carmen Soltănel spune însă că vinovaţii pentru aceste salarii mizere nu sunt la CJ Bihor. „Vinovaţi cu câţi bani mergem acasă sunt cei care fac legile privind salarizarea. Preşedintele Consiliului Judeţean, conducerea, funcţionarii duc la îndeplinire legea”, a ţinut să precizeze secretarul Judeţului. În acest context, Soltănel a amintit şi alte localităţi în care funcţionarii se confruntă cu probleme salariale. „Oare cum se descurcă funcţionarii din Sânmartin, Rieni, Roşiori? Pentru că valorile (salariale) sunt aceleaşi!”, a întrebat Soltănel.
Carmen Soltănel se ştie cu conştiinţa curată, deoarece, spune ea, a făcut tot ce se putea face pentru a apăra drepturile colegilor săi în Justiţie. Aceasta şi pentru că, recunoaşte secretarul, decizia Curţii de Conturi i-a afectat inclusiv propriul salariu. Soltănel spune că cei de la Curtea de Conturi nu au considerat că e ilegal Contractul Colectiv de Muncă – actul în baza căruia s-au acordat sporurile. Concluzia auditului realizat de Curtea de Conturi a fost că CJ Bihor nu a acordat prioritate investiţiilor, ci drepturilor salariale, acest aspect fiind contrar legii.
Răspunzând acuzelor şefei de sindicat Kiss Judit, Soltănel spune că decizia Curţii de Apel era definitivă şi executorie, iar Înalta Curte nu are competenţă în asemenea speţe. Cât despre CEDO, Soltănel spune că şi sindicatul Forum se poate adresa direct curţii europene pentru drepturile omului, pentru a apăra drepturile propriilor membri.
Atât Carmen Soltănel, cât şi Mihaela Roşan au mai ţinut să spună că niciun lider sau membru al sindicatului Forum nu s-a implicat în vreun fel în procesul pe care CJ Bihor l-a pierdut în faţa Curţii de Conturi. Aceasta deşi, arată Soltănel, sindicatul Forum se putea constitui în parte civilă, alături de CJ Bihor, pentru a-şi întări cauza în proces.
C.C.
Liderul sindical de la CJ Bihor a ieşit din greva foamei
Citiți principiile noastre de moderare aici!