Punctul culminant al activităţilor speciale derulate de două săptămâni încoace de poliţiştii bihoreni în Oradea şi judeţ a culminat marti, de Ziua Poliţiei, celebrată anual de Buna Vestire. De la ora 11:00, la sediul Poliţiei Bihor din Parcul Traian a avut loc ceremonia de rigoare ce a cuprins nu doar avansări în grad ci şi premierea tuturor copiilor care au participat la concursurile organizate în cinstea acestei zile.
40 de poliţişti au primit mulţumiri scrise şi premii în bani pentru munca lor de la şefii Poliţiei Bihor, la opt poliţişti li s-au anulat sancţiunile disciplinare, 4 ofiţeri şi 2 agenţi au fost avansaţi în grad înainte de termen. Foştii comandanţi ai Poliţiei Române postdecembriste au fost prezenţi la ceremonie şi li s-a mulţumit pentru munca lor.
Alexandru Ovidiu Tamaş a fost numit Poliţistul anului 2013 şi a fost recompensat nu doar cu diplomă, ci şi cu o tabletă cu internet de la Fundaţia Ioan Baciu şi cu 500 de lei de la Corpul Naţional al Poliţiştilor.
Şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, a primit o diplomă de excelenţă tot din partea Fundaţiei Baciu. Cunoscut prin stilul său nemţesc, chestorul a mărturisit: „M-aţi luat prin surprindere… până şi cei mai de fier se pot emoţiona”.
Categoria copii
La concursul „Şcoala fără violenţă” au fost acordate următoarele premii:
– la gimnaziu: locul I: Şcoala Dimitrie Cantemir, locul al II-lea – LT Vadu Crişului, locul al III-lea – LT Onisifor Ghibu.
– la liceu: locul I: CN Partenie Cosma, locul II – CN Mihai Eminescu, locul III – CT Mihai Viteazul.
La concursul de tir pe locul I s-au clasat copiii de la Şcoala Avram Iancu, pe locul II – cei de la Şcoala Oltea Doamna, iar pe locul III – copiii de la Liceul Aurel Lazăr.
Pe frânghii
Ca în fiecare an, curtea Poliţiei Bihor din Parcul Traian s-a umplut de copii încă de la orele dimineţii. După festivitate, a urmat o demonstraţie cu câinii poliţişti Nero şi Igor, spre deliciul copiilor care nu s-au sfiit să încurajeze câinii axaţi pe „un hoţ blindat”.
Cireaşa de pe tort a constituit-o exerciţiul executat de mascaţi, doi dintre ei coborând pe frânghie ca să îşi ajute colegii să oprească autorii unui jaf. Mai apoi, un colet exploziv a fost dezamorsat de pirotehniştii Poliţiei Bihor, spre mirarea micuţilor prezenţi.
De Buna Vestire
Ziua Poliţiei Române se celebrează în ziua Bunei Vestiri, la 25 martie, pentru a se marca momentul din 1822 când domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, steagul agiei – primul drapel al Poliţiei Române, pe care era pictat chipul Maicii Domnului şi al îngerului vestitor. Înmânarea drapelului a însemnat legalizarea Poliţiei Române ca instituţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!