Prima este o metodă aplicată de AJOFM Bihor şomerilor care s-au înregistrat în baza de date a agenţiei. Cealaltă este o propunere de şcolire a celor care beneficiază de ajutor social, pentru a putea urma un curs de formare profesională.
Potrivit directorului executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba, tendința numărului de șomeri din județul Bihor este în continuă scădere în ultimii ani. Dacă la sfârșitul anului 2017 în Bihor erau înregistrați circa 6.500 de șomeri, la sfârșitul anului 2019, cifra acestora era mai mică, de 3.700. Rata șomajului a scăzut de la 2,43% la 1,39%. În urmă cu şase ani, la venirea la şefia agenţiei a lui Békési Csaba, în Bihor erau înregistraţi peste 11.000 de şomeri. Acesta îşi propunea atunci să transforme agenţia dintr-un de şomaj într-una de ocupare.
Şomaj în scădere
„Trebuie să evidenţiem scăderea numărului şomerilor neindemnizaţi, de la 4.635 în 2017, la 1.782 în 2019. Scăderea se datorează şi faptului că există un principiu conform căruia orice persoană care se înregistrează în evidenţele noastre primeşte în momentul înregistrării o repartiţie la un loc de muncă”, a explicat Békési Csaba. Acesta precizează că numărul de şomeri neindemnizaţi poate fi coroborat cu numărul beneficiarilor de ajutor social.
Din punct de vedere al nivelului de studii, cea mai mare parte a şomerilor sunt fără studii (207) sau cu şcoala generală incompletă (657). Urmează cei cu studii gimnaziale (832) şi profesionale (504). „Sunt persoane a căror inserţie pe piaţa muncii este foarte grea, pentru că nu pot urma un curs de formare profesională. Oricât ar fi de mare necesarul de forţă de muncă în judeţul Bihor, angajatorii sunt prea puţin deschişi la angajarea persoanelor fără studii sau cu studii primare incomplete. Oamenii aceştia nu ştiu scrie şi nu ştiu citi, cea mai mare parte a lor. Măsurile de protecţia muncii prevăd nişte condiţii minimale de a şti scrie şi citi. Propunerea noastră în acest sens este condiţionarea acordării venitului minim garantat către aceste persoane de participarea la programele «a doua şansă». Credem că doar educaţia este cea care poate rezolva această problemă”, este de părere şeful AJOFM Bihor.
În acest sens, agenţia bihoreană are în programul de formare profesională pentru acest an cursul de competenţe cheie în limba română. „Printre cursurile oferite în acest an avem şi cursul competenţe cheie în limba română, pentru cei care nu au studii. Noi am început deja să condiţionăm eliberarea adeverinţei de înscrierea la curs. După aceea, putem să-i oferim şi alte cursuri de formare”, spune Békési Csaba.
Programe de ocupare
În cursul anului trecut, prin intermediul AJOFM Bihor au fost angajate 5.626 de persoane. Cea mai mare parte dintre acestea s-au angajat cu ajutorul subvenţiilor oferite angajatorilor, Bihorul clasându-se pe primul loc pe ţară la acest capitol. Astfel, 1.378 de persoane au fost încadrate în urma subvenţiilor acordate firmelor care au angajat persoane peste 45 de ani sau şomerilor unici susţinători ai familiilor monoparentale.
Alte 648 de persoane care au fost angajate sunt NEETs (persoane care nu sunt încadrate şi care nu urmează nici o formă de şcolarizare). 33 de persoane au fost încadrate pe subvenţii acordate pentru angajarea celor care au mai puţin de cinci ani până la pensie. Alte 210 subvenţii au fost acordate firmelor care au încadrat absolvenţi, iar 19 subvenţii acordate pentru încadrarea persoanelor cu handicap. Trei persoane pentru încadrarea cărora firmele au primit subvenţii provin din casele de copii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!