Elevii de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea au arătat că ştiu să simtă şi să iubească româneşte. Tinerii au sărbătorit, luni, Dragobetele, într-un mod inedit. Câţiva elevi, costumaţi în straie populare, şi-au întâmpinat colegii şi cadrele didactice, la intrarea în şcoală, cu turtă dulce. Totodată, Cupidon a lovit cu săgeţile lui şi cu mesaje de dragoste. Astfel, unii liceeni au scris şi împărţit bileţele anonime cu mesaje de dragoste pentru persoanele de care sunt îndrăgostite. În pauzele dintre ore, elevii s-au fotografiat cu Zeul Iubirii.
Începutul primăverii
Activitatea, organizată de Consiliul Şcolar al elevilor din Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, a făcut parte din proiectul educativ „Anotimpurile”, coordonat de prof. Rodica Turcaş.
„Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români. Dorim ca elevii noştri să nu uite tradiţiile româneşti. Ei trebuie să ştie că există şi o variantă românească a «Zilei Îndrăgostiţilor». Dragobetele provine de pe timpul dacilor şi din credinţa într-un zeu al iubirii, a cărui sărbătorire marca şi începutul primăverii”, a declarat prof. Rodica Turcaş, coordonatoarea activităţii.
Dragobetele este o sărbătoare cu rădăcini slave de rit vechi, celebrată în unele locuri din România pe 24 sau pe 28 februarie, 1, 3 și 25 martie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul sărbătorii Valentine s Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii.
Ion Ghinoiu, în „Obiceiuri populare de peste an – Dicționar”, asociază numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populară românească: „zeu tânăr al Panteonului autohton cu dată fixă de celebrare în același sat, dar variabilă de la zonă la zonă, patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești”, fiind identificat cu „Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!