Orădenii cu spirit civic au fost prezenți la centrul de transfuzie sanguină din Oradea întrucât au răspuns pozitiv campaniei naționale „Donează sânge! Fii erou!”, care este în plină desfășurare.
Nu am timp
„Nu am timp” spunea un localnic într-una din zile, întrebat dacă va participa la campania de donare ce se desfășoară în perioada 5-9 decembrie. Pentru o oră sau două petrecute la Centru, dintre care 5 – 10 minute durează procedura de transfuzie în sine, donatorul câștigă alte 6 – 7 ore pentru relaxare. Cum? Ei bine, pentru cei care spun că nu au timp, pe lângă faptul că o pungă de 450 ml de sânge poate salva alte 3 vieți, posibil persoane cunoscute, donatorul primește „o zi libera plătită de la locul de muncă, în ziua donării. În cazul elevilor, studenților și militarilor aceștia beneficiază de o zi de scutire de frecvență, în ziua donării”, conform dispozițiilor art. 11 din HG 1364/2006, plus 7 bonuri valorice de 9,57 lei fiecare.
Mi-e frică de ace
Multe persoane sensibile vin cu acest răspuns când sunt întrebate dacă merg să doneze sânge. Fiecare dintre noi avem prieteni sau cunoștințe care au donat sânge și care poate să ne povestească despre „terifianta înțepătură” care, daca te ține cineva de vorbă, aproape că nici nu bagi de seamă că s-a întâmplat. Este acesta un motiv pentru care să nu salvăm altă viață? E foarte posibil ca fiecare dintre noi să avem vreodată nevoie. Statisticile spun că 60% din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieții, cu toate că doar 2% din populație donează sânge. Bihorenii sunt așteptați să doneze în fiecare zi între orele 7 – 13, excepții fiind sâmbăta și duminica.
Ce se întâmplă cu corpul meu dacă donez?
Conform oamenilor de știință, oamenii care donează regulat au șanse de două ori mai mici de a face cancer. De asemenea, studii recente demonstrează că donarea de sânge reduce cu 30% riscurile apariției bolilor cardiovasculare. Un studiu efectuat în Finlanda pe 2.682 de donatori arată că ei prezintă 88% mai puține riscuri de a face infarct decât cei care nu donează.
După donare, corpul îşi reface cantitatea necesară în 48 de ore, iar cantitatea de celule roşii, în opt săptămâni. Cei 420 – 450 ml de sânge pe care îi donăm reprezintă o cantitate mică, corpul uman fiind capabil să doneze o dată la 3 luni.
Condiții pentru a dona
Persoanele care vor să doneze trebuie să aibe vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, greutatea peste 50 kg, un puls regulat între 60 și 100 de bătăi pe minut, tensiune arterială între 100 și 180 mmHg. De asemenea, să nu fi suferit vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni. Femeile să nu fie însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. Condițiile pot fi citite în intregime pe linkul sieudonez.ro/cum-donezi/.
Transport gratuit sau 50% mai ieftin
Articolul pentru aprobarea drepturilor și obligațiilor donatorilor de sânge menționează și că donatorului din afara localității i se „decontează cheltuielile de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reședința și sediul instituției de transfuzie”. Orădenii vor primi 50% reducere la transportul în comun pe baza actelor doveditoare.
Voluntari eroi
Studenții de la medicină din Oradea, voluntari în proiectul național „Donează sânge! Fii erou!” au fost și ei prezenți la Centrul Louis Pasteur, dând o mână de ajutor personalului. Pe lângă informațiile și îndrumările oferite celor prezenți, aceștia au împărțit stickere și chiar au organizat o tombolă. Ei s-au împărțit pe echipe care vor fi prezente la centru pe toată durata campaniei. Timp de câteva săptămâni aceștia au promovat proiectul atât în oraș pe stradă, cât și în licee, la meciuri de baschet sau handbal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!