Deși și-au alocat un interval de câteva ore pentru montarea acestei structuri din lemn, puțin peste ora 9 turla a fost amplasată pe acoperișul Palatului.
Episcopul Virgil Bercea a anunțat înființarea unei biblioteci monumentale: „pot să vă spun că a ajuns la Oradea al doilea exemplar din Codex Pauli. Sfântul părinte a dat primul exemplar Patriarhului Daniel și unul este la noi, la Oradea”.
Palatul Episcopal Greco – Catolic e pe cale să își redobândească unul dintre elementele decorative definitorii. Pe turnul de pe colțul clădirii, cel care leagă aripile cele mai importante ale imobilului, a fost ridicată, ieri dimineață, turla din lemn, în formă de trunchi de con. Structura urmează să fie îmbrăcată în solzi de aramă după ce e fixată în coama acoperișului, și deasupra sa va fi montat celebrul „coif”.
Macaraua a fost calată în fața palatului marți la prima oră, ocazie cu care traficul rutier în Piața Unirii a fost închis pe o bandă. Structura de peste șase tone a fost săltată în câteva minute, mai mult a durat fixarea la locul ei. Operațiunea a cerut oarecare manevre mai fine, pentru că spațiul disponibil este limitat din cauza turnurilor decorative de beton, care încadrează turnul.
După ce turla a fost potrivită pe locul său, a fost ridicată din nou, pentru sudarea elementelor care o fixează de acoperiș.
„Constructorul a montat astăzi turla principală care a ars în incendiul de anul trecut, din luna august. Urmează să finalizeze lucrările la acoperiș în septembrie iar într-o etapă ulterioară vom începe lucrările de reabilitare a fațadelor principale, a fațadelor de interior și ulterior vom avea și finisajele interioare, din încăperi”, a spus Annamaria Sava, șef Serviciu Tehnic în cadrul Direcției Patrimoniului Imobiliar.
După ce se aplică sudurile de fixare a structurii, turla va fi fixată în plus cu niște holșuruburi. Peste partea din lemn va fi montată o folie hidroizolantă, peste care vin montați solzii de cupru. În această fază, metalul este lucios, obositor pentru privitor dar cu timpul se oxidează și ar trebui să revină la culoarea închisă cu care sunt obișnuiți orădenii.
Sava spune că sunt în faza de proiectare fațadele exterioare, lucrările fiind condiționate exclusiv de resursa financiară pe care trebuie să o pună la dispoziție Primăria. Palatul ar trebui să fie gata reabilitat în maximul trei ani. Proiectant pentru lucrare este arhitectul Muth Octavian, cu aceasta lucrează Primăria pentru propunerile de funcțiuni pentru încăperi și pentru împărțirea spațiilor între municipalitatea și Episcopie, conform protocolului semnat anul trecut.
Împart spațiile interioare
În interiorul palatului, urmele incendiului – tocurile carbonizate de uși, geamurile lipsă, stucaturi afumate, superbe teracote sparte sau parchetul pârjolit în unele locuri, alternează cu elementele noi, adăugate la reconstituire – pereți de cărămidă, planșeul din tablă ondulată susținut de grinzi metalice sau, în pod, elementele de susținere ale acoperișului din lemn încleiat, în forme arcuite.
Spațiile din pod, funcționalizate la refacerea palatului, revin Primăriei și ar putea adăposti ateliere ale artiștilor, ong-uri sau birouri, spune Annamaria Sava.
Episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, a asistat și el la o parte din lucrare. „Eu nu știu cum să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru că Oradea ține atât de mult la această clădire care este destul de reprezentativă pentru oraș. Mă bucur că se fac pași pentru a restitui această clădire orașului. Mereu am spus că este palatul episcopal, dar e palatul episcopal al Oradiei, nu e o proprietate privată, ci o proprietate a orașului”, a spus el, punctând încărcătura emoțională pe care au suportat-o orădenii acum un an, când a fost incendiul.
Biblioteca monumentală
Conform episcopului, există un proiect de amenajare a unui scurt traseu de vizitare a palatului. „Vor fi săli pentru cărți, de expoziție, de concerte, spații unde artiștii au nevoie să se pregătească. Apoi va fi capela, lângă capelă vor fi cel puțin două saloane cu expoziții permanente. Capela se va reface și va fi pictată cu iconostasuri. Coborând pe scară, se va ajunge la biblioteca monumentală. Dorim să refacem biblioteca. A fost o bibliotecă mai simplă, noi dorim să facem una monumentală. Avem deja vreo 6.000 de volume de carte veche. Pot să vă spun că a ajuns la Oradea, zilele trecute, al doilea exemplar din Codex Pauli. Sfântul părinte a dat primul exemplar Patriarhului Daniel și unul este la noi, la Oradea. Va fi amenajat un tezaur cu diverse obiecte foarte valoroase pe care le-am recuperat din patrimoniul episopiei dinainte. Va fi un traseu scurt, chiar în centrul orașului. Lumea va putea vedea ceea ce reprezintă Episopia, palatul. Ne dorim să restituim acest palat, în sensul cel mai bun al cuvântului, comunității noastre orădene”, mai spune prelatul, care nu exclude varianta de a amenaja la parter o cafenea, un loc de odihnă și poate meditație, pentru vizitatorii palatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!