La UPU de la Spitalul Judetean bolnavii preluaţi prin triaj, care aparent nu sunt urgenţe maxime, sunt poftiţi într-o zonă de supraveghere separată de sala de aşteptare.
Dacă până acum bolnavii şi aparţinătorii stăteau toţi în sala de aşteptare de la intrarea în UPU, de o vreme, pornind de la o idee a unei bolnave, s-a creat un spaţiu separat de aşteptare, pentru bolnavi.
Astfel, odată intrat în UPU, bolnavul cu urgenţe non-majore, este preluat la triaj. Aparţinătorul este rugat să rămână în sala de aşteptare de la intrarea în UPU, iar bolnavul e invitat să aştepte pe un scaun, în perimetrul de supraveghere. Aici, o asistentă “inspectează” pacienţii aproape non-stop şi, în caz că unui bolnav i se agravează starea de sănătate, este preluat mai repede. Altfel, fiecare bolnav este preluat în ordinea gravităţii urgenţelor.
Programare
După cum JB a informat şi săptămâna trecută, numărul persoanelor care cer ajutor la UPU a crescut mult în iunie faţă de perioada ultimului an de zile. Astfel, dacă din vara trecută şi până acum, în iunie, numărul solicitărilor la UPU se stabilizase uşor la o medie zilnică de 180 (maxim 230), din iunie, când s-a declanşat nemulţumirea în rândul medicilor de familie, numărul solicitărilor la UPU a crescut la 270 / zi.
Pentru a nu se supraîncărca activitatea de la UPU, bihorenii sunt rugaţi ca în momentul în care se simt rău, dar nu cred că au urgenţe extreme, să apeleze, după caz, la medicul de familie, prin 112, la o consultaţie la domiciliu ori să se programeze la consultaţie de specialitate în policlinică.
Cei care ajung la UPU sunt rugaţi să înţeleagă că pot aştepta chiar şi două ore dacă echipele de urgentişti au de rezolvat alte cazuri foarte grave. De asemenea, la UPU nu se fac nici analize şi nici radiografii de control, motiv pentru care cei care au trimiteri către laboratoare ori cabinete de imagistică nu trebuie să se prezinte, dacă nu au urgenţe de sănătate, la UPU.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!