„Lutul este o materie miraculoasă. Extraordinar de plastică, uşor de prelucrat şi de format, calităţi apreciate deopotrivă de olari, sculptori, formatori. Spre deosebire de nisipul care se prăbuşeşte, lutul – după ce, în condiţii corespunzătoare, pierde apa de compoziţie – se întăreşte în foc, nu se mai combină cu apa, îşi păstrează forma în orice condiţii”. Este un fragment din cartea Terezei Mozes, creatoarea Secţiei de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor, cercetător în domeniul portului popular, dar şi a ceramicii de la Vadu Crişului, recunoscută la nivel mondial.
Dintre numeroasele centre de olărit din Bihorul de odinioară, în defileul Crişului Repede meşteșugul mai este practicat astăzi doar la Vadu Crişului, renumit pentru lutul alb folosit. După arderea lutului rezultă o ceramică albă, strălucitoare, unicat în sud-estul Europei. Iar ceea ce dă o altă notă de originalitate, generată şi de simplitate, este culoarea naturală cu care se realizează ornamentele: brun-închis spre negru. Cândva, mai bine de jumătate din sat trăia din acest meşteșug.
Dacă prin anii 1950, la Vadu Crişului peste 70 de familii practicau olăritul, acum puţini, doar trei, sunt cei care îi mai cunosc tainele. Încet, generaţia care a învăţat ce înseamnă olăritul se stinge şi tot mai puţini dintre cei tineri aleg să ducă mai departe secretele acestui meșteșug. Şi asta în condiţiile în care vase ca în Vadu Crişului, din ceramică albă, nu se mai fac nicăieri în ţară. Parohia Reformată din Vadu Crişului, Asociația Pro Rev Vadu Crişului, cu sprijinul Primăriei locale, al Consiliului Judeţean Bihor, al părinţilor şi al unor sponsori generoşi ca Maria Ciucă, din Bucureşti, fiica fostului olar Halasz Alexandru, au amenajat un atelier de olărit în Centrul multifuncţional reformat şi sub îndrumarea prof. Maria Haşaş Poli, fiica olarului Petru Hasas, s-au apucat de treabă.
Atmosfera la atelier este deosebită, cei 28 de tineri înscrişi în cercul de olărit dau dovadă de talent și originalitate în realizarea creațiilor lor. Participanţii la curs au la dispoziţie două roţi de olărit acţionate electric şi două roţi tradiţionale. Piesele create vor fi arse în cuptorul de lângă Centrul multifuncţional.
Ioan Hasas
Citiți principiile noastre de moderare aici!