Târgul de la Vama Sării din Vadu Crişului a ajuns anul acesta la ediţia a 50-a, fiind printre cele mai longevive manifestări etno-folclorice din Bihor. Denumirea serbării este atestată de documente din Evul Mediu, potrivit cărora la Vadu Crişului, pe Crişul Repede, activa fără întrerupere un punct vamal între Transilvania şi Paşalâcul otoman de la Oradea. Vameşii reţineau o parte din sarea adusă de cărăuşi în căruţe sau de plutaşi pe Criş. Organizatorii fideli ai evenimentului sunt Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural din Vadu Crişului, alături de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor.Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă și a fost marcată de vernisarea unei expoziții de pictură și fotografii, realizate în perioada 19-25 mai în tabără de creație din Vadu Crișului. Expoziția, „Vadu Crișului în picturi și fotografii” a avut loc la Incubatorul de afaceri pe turism din Vadu Crișului. Vernisajul a fost deschis de primarul Dorel Cosma, apoi cei prezenți au fost salutați de Csapláros László, proprietarul unei galerii de artă din Ungaria, unul dintre organizatorii taberei, și de deputatul UDMR Szabó Ödön. Am aflat că în tabără au fost prezenți pictori foarte bine cotați din Ungaria, ca Bán Tibor, Bimbó Tamás, Barnóczky György, artiști îndrăgostiți de Hortobagy și de pusta maghiară și care timp de o săptămână au imortalizat pe pânză frumusețile localității Vadu Crișului și ale defileului Crișului Repede. Lor li s-a alăturat talentata fotografă Brigitta Magyari, din Oradea, care în acest an a participat la 3 expoziții din Franța: Salon des Arts – Le Perray, Salon des Arts – Porscheville și Salon des Arts – Mantevillois, unde a fost clasată pe locul 4 în topul preferințelor publicului, dintr-un total de 332 de opere prezentate în cadrul expoziției (fotografii, picturi și sculpturi).
La expoziție au fost prezentate și lucrari realizate de pictorii locali Pascar Teodor și Ferchezeu Vasile. Dintre artiștii prezenți au mai luat cuvântul Ferchezeu Vasile și Magyari Brigitta. În final, actorul Meleg Vilmos a recitat trei poezii.
Programul a continuat cu inaugurarea terenului de tenis aflat în imediata apropiere a Incubatorului de afaceri. De la primarul Cosma am aflat că investiția s-a realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, un aport deosebit având consilierul județean Mateaș Julien, care trăiește cu familia în localitatea de pe malul Crișului Repede. Deputatul Szabó a remarcat faptul că o colaborare bună între instituții aduce beneficii cetățenilor județului.
După-amiază, zona podului nou era plină de cei interesați să vadă sosirea plutei cu sare, condusă pe apele Crişului Repede de la turnul de la Vama Sării până în zona podului de la intrare în defileu de doi tineri îmbrăcați în costume populare. După vămuire a avut loc deschiderea Târgului.
Pe scenă au urcat apoi formațiile artistice din Vadu Crișului, programul continuând cu spectacolul oferit de „Nuntașii Bihorului”, urmat de Jessie și terminându-se cu o discotecă în aer liber. Duminică dimineața, pe terenul de fotbal a început un concursul de gătit: „Cea mai gustoasă mâncare a Târgului”, cu participarea a șase echipe. Formaţiile artistice de pe Valea Crişului, invitate la manifestări, au defilat în port popular de la Căminul Cultural până la terenul de fotbal, locul de desfășurare a evenimentului, în frunte cu conducerea primăriei, Rostas Péter, viceprimarul comunei Szekkutas, Nagy János, primarul localitatii Felsőpakony, comune înfrățite (din Ungaria) cu comuna Vadu Crișului, deputații Gavrilă Ghilea și Gherman Dumitru, europarlamentarul Emilian Pavel, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu, precum și reprezentanții primăriei Hajduszoboszló. Deschiderea oficială a complexei manifestări a fost și în acest an realizată de Dorel Cosma, primarul comunei. Cei prezenți au fost salutați pe rând de reprezentanții delegațiilor din Ungaria: Nagy János și Rostás Péter, Levay Enikő – referent pe probleme de turism al orașului Hajduszoboszló, și de politicienii prezenți. Semnalul de start al festivalului a fost dat de lansarea celor 50 de porumbei voiajori, simbolizand ediția a 50-a a Târgului de la Vama Sării. Programul a continuat cu festivalul-concurs Târgul de la Vama Sării, cu participarea formațiilor artistice de pe Valea Crișului Repede, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor. În timpul spectacolului, la ora 16:00, s-a făcut premierea la concursul de gătit. În acest an, premiul I a fost câștigat de echipa „Capra neagră” din Vadu Crișului, condusă de maistrul bucătar Gavriluț Alexandru. Locul II a fost adjudecat de echipa din Székkutas (Ungaria) și „Oastea de Strânsură”, iar locul III a revenit echipei din Felsőpakony (Ungaria) și echipei „Frumoasele din Aușeu”. Începând cu ora 19:00, pe scena festivalului au urcat pe rând Csocsesz din Ungaria, Angela Rusu, Adrian Sina &AZA și formația Phoenix. Ediția cu nr. 50 a Târgului de la Vama Sării s-a încheiat cu un splendid foc de artificii. Pe perioada Târgului au funcționat un atelier interactiv de tir cu arcul și un parc de distracți.
I.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!