Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, în 6 octombrie, contestaţia formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea împotriva încheierii judecătorului de Cameră Preliminară din cadrul Curţii de Apel Oradea. La procesul din luna mai, acesta a exclus din materialul probator mai multe dovezi administrate de procurorii anticorupţie în dosarul fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Concret este vorba de excluderea din materialul probator declaraţiile martorilor Lucian Uceanu, Ionela Gîlcă şi Anda Lavinia Bronţ, precum şi ale procurorilor Cristian Ardelean şi Teofil Ilisie, care l-au acuzat pe Vasile Popa de amestec în anumite dosare pe care ei le-au instrumentat, dar şi depoziţia omului de afaceri Alin Florian David, inculpat în acelaşi dosar.
„Desfiinţează încheierile contestate, numai cu privire la inculpatul Popa Vasile Constantin şi numai în ceea ce priveşte excluderea din materialul probator a declaraţiilor martorilor Uceanu Lucian, Ardelean Cristian, Ilisie Teofil (din data de 30 septembrie 2014), Gîlcă Ionela, Bronţ Lavinia Anda (din data de 1 octombrie 2014) şi a completării declaraţiei martorului David Florian Alin (din data de 22 octombrie 2014), dispoziţie pe care o înlătură. Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Popa Vasile Constantin şi Mihalache Gabriel Constantin împotriva încheierii menţionate. Obligă contestatorii inculpaţi Popa Vasile Constantin la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat şi Mihalache Gabriel Constantin la plata sumei de 430 lei, cu acelaşi titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 130 lei, reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu se avansează din fondul Ministerului Justiţiei”, se arată în minuta Înaltei Curţi. Soluţia dată de magistaţii Înaltei Curţi este definitivă. Astfel, magistraţii pot da drumul procesului fostului procuror.
Acuze
Fostul şef al Parchetului Tribunalului Bihor, prim-procurorul Vasile Constantin Popa, a fost trimis în judecată de DNA, pe 22 decembrie 2014, pentru luare de mită, şantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu (3 infracţiuni), distrugere de înscrisuri (3 infracţiuni), favorizarea făptuitorului (trei infracţiuni) şi trafic de influenţă. Alături de Vasile Constantin Popa, au fost deferiţi Curţii de Apel Oradea, în stare de libertate, şeful Serviciului de Medicină-Legală Bihor, Gabriel Constantin Mihalache, pentru efectuare a unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, şi administratorul unei societăţi comerciale, acuzat de cumpărare de influenţă.
Procurorul Vasile Popa a mai fost acuzat de DNA că a distrus rechizitorii, că a primit mită, foloase necuvenite pentru a nu îşi îndeplini atribuţiile de serviciu, că a ameninţat o persoană pentru ca aceasta să îi remită o sumă de bani pentru a nu o supune la repercusiuni şi că l-a determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor „să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!