Cseke a fost şeful Sănătăţii româneşti vreme de douăzeci de luni, din decembrie 2009 până la începutul acestei luni. Cseke s-a arătat mândru de ceea ce a realizat la minister, chiar dacă, o recunoaşte, destule măsuri pe care le-a luat au fost nepopulare. De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii nu a uitat să se refere şi la fondurile direcţionate de el din fruntea ministerului spre spitalele din Bihor. Cifrele date de Cseke arată clar că în mandatul acestuia banii au venit dinspre Capitală mult mai uşor spre sistemul sanitar bihorean decât în anii precedenţi.
Luni, Cseke Attila a apărut în faţa presei bihoreni pentru a-şi etala realizările din funcţia de ministru al Sănătăţii. Cseke şi-a prezentat atât măsurile pe care le-a numit reformatoare, cât şi investiţiile în sistemul sanitar bihorean. Din capul locului, senatorul a ţinut să declare că funcţia de ministru a fost mai grea decât s-a aşteptat iniţial. „Multe reforme au fost nepopulare, dar au fost absolut necesare”, a mai adăugat acesta, după care şi-a trecut în revistă măsurile despre care crede că în viitor vor avea un efect benefic asupra sistemului sanitar. Descentralizarea către autorităţile locale a 360 de spitale e considerată de Cseke ca fiind cea mai importantă reformă.
Apoi, reglementarea centrelor de permanenţă, care, spune el, s-au dublat deja la nivel naţional. De asemenea, reglementarea concediilor medicale, pentru eliminarea abuzurilor şi economisirea de bani la CNAS, precum şi deblocarea a 3.200 de posturi pentru personalul medical. Cseke a enumerat apoi şi investiţiile derulate în unităţile de primire a urgenţelor în mai multe spitale din ţară, precum şi încheierea unui contract de finanţare pentru achiziţia a 1.500 de ambulanţe în următorii patru ani, din care 230 vor fi aduse la finalul acestui an. La fel, în următorii patru ani ar trebui achiziţionat 2 – 6 elicoptere pentru preluarea urgenţelor, a mai spus el. Cseke s-a referit şi la introducerea programului naţional pentru tratarea infarctului miocardic în unsprezece spitale din ţară (inclusiv Oradea), precum şi a programului pentru fertilizarea in vitro. Fostul ministru şi-a trecut în cont şi demararea procedurii pentru introducerea pachetului de bază de servicii medicale de care va beneficia asiguratul CASS, după modelul altor ţări europene, precum şi începerea demersurilor de informatizare a sistemului.
Pentru bihoreni
În ceea ce priveşte Bihorul, Cseke a arătat că numai în acest an de la Ministerul Sănătăţii au venit 48,5 milioane de lei noi pentru sistemul sanitar bihorean, comparativ cu 6,9 milioane lei în 2006, respectiv 3,7 milioane în 2009. Cseke spune că aceste investiţii masive în spitalele bihorene erau necesare pentru atenuarea decalajului între instrastructura sanitară bihoreană şi cea din alte judeţe. Banii au venit atât pentru reabilitarea clădirilor spitalelor, cât şi pentru dotarea acestora cu aparatură performantă. Cseke a amintit şi de reabilitarea sediului DSP, cât şi despre contractele ce trebuiesc derulate de Serviciul Judeţean de Ambulanţă pentru noile sedii în acest an, pentru ca banii să nu fie pierduţi.
Attila Cseke, la dispoziţia UDMR
Întrebat luni dacă se gândeşte la o candidatură pentru şefia Consiliului Judeţean sau a Primăriei Orade, la alegerile locale de la anul, Cseke Attila a ezitat. Dovedindu-se încă o dată un fidel soldat al UDMR Bihor, Cseke nu s-a hazardat, lăsând să se înţeleagă că şi în această privinţă va fi vorba tot despre o decizie ce se va lua la nivelul conducerii UDMR. La fel s-a întâmplat şi cu ocazia preluării funcţiei de ministru al Sănătăţii, în decembrie 2009. Acest minister revenise UDMR, prin algoritm politic, iar Cseke a fost impus ministru de UDMR Bihor. „Niciodată în cariera mea de până acum nu mi-am făcut planuri pe termen mediu şi lung. M-am gândit întotdeauna la mandatul meu. Probabil că anul viitor UDMR va decide şi tot atunci vă voi putea da un răspuns mai concret”, s-a limitat să răspundă Cseke. Altfel, fostul ministru a mai ţinut să spună că momentan are un mandat de senator, la care se întoarce cu plăcere, având în vedere faptul că poziţia de ministru i-a mâncat tot timpul liber.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!