Parlamentarul arată faptul că aceste cărţi de alegător sunt reglementate prin lege încă din anul 1992, iar actele normative au fost înnoite în anul 2000. Cu toate acestea, aceste cărţi nu au fost folosite niciodată! De fiecare dată, Guvernul în exerciţiu amână folosirea acestor cărţi de alegător până la proximele alegeri. Au fost douăzeci de astfel de amânări, arată senatorul, arătând că Statul a investit „neficient şi fără nici un efect în milioane de cărţi de alegător eliberate cetăţenilor români care nu au fost folosite niciodată”. La fel a făcut şi Guvernul Ponta, arată Cseke, amânând folosirea acestor cărţi pentru scrutinul parlamentar din 2016.
„Nu ştie nimeni în România câţi dintre cetăţenii cu drept de vot din această ţară mai deţin cartea sa de alegător sau a fost distrusă, pierdută sau pur şi simplu nu se cunoaşte locul ei de deţinere. De aceea, se impune şi propun ca, după alegerile generale din 9 decembrie 2012 să se facă o analiză foarte serioasă de către Ministerul Administraţiei şi Internelor a numărului de cărţi de alegător emise şi preluate de către cetăţeni şi a necesităţii sau nu a emiterii în continuare a acestora”, afirmă parlamentarul.
Cseke Attila crede că sunt două posibilităţi: să se păstreze sistemul cărţilor de alegător, „în cazul în care el mai poate fi revitalizat şi emis pentru toţi cetăţenii care nu mai deţin un astfel de document şi neadmiterea niciunei excepţii sau prorogări de termen pentru folosirea acestora”. Sau să se renunţe de tot la aceste cărţi de alegător, urmând să fie folosite doar cărţile de identitate pentru vot.
Citiți principiile noastre de moderare aici!