Sunt doar câteva dinte activităţile pregătite pentru jurnaliştii din Oradea şi Debreţin în preambulul Festivalului „Bakator ”.
Peste două luni, în 27-28 mai 2017 își deschide porțile la Diosig, în grădina castelului Zichy, Festivalul vinului și gastronomic ”Bakator”. Organizatorul programului cultural este Consiliul Local Diosig, sprijinit de orașul Debrețin. Organizatorii au speranța că prin acest festival vor reuși să atragă atenția publicului larg asupra oportunității vizitării de către cei din Debrețin, ba chiar și de către cei din Oradea, a cramelor zonei viticole Érmellék și degustării vinurilor albe și roșii.
„În secolul XIX cel mai remarcabil vin din zona Érmellék a fost vinul Bakator. Vinul legendar a atins culmile vinului alb în Érmellék. A devenit atât de renumit, încât contele Széchényi István l-a considerat unul dintre vinurile sale preferate. Nu întâmplător, în 1870 contele Zichy a întemeiat aici prima școală de viticultură din Ungaria, iar vinurile din cramele domeniale ale localității au ajuns în 1871 chiar și până la Împăratul Chinei. Datorită mai multor inițiative, sub privirile ocrotitoare ale lui Sfântul Orbán în ultimii ani din nou rodește Bakatorul din Diosig”, explică primarul de Diosig Mados Attila. Selecționarea vinurilor Bakator din Depresiunea Carpatică, degustarea celor mai frumoase vinuri din zona viticolă Érmellék, vizitarea vechiului-nou castel, târgul produselor artizanale și de bunătăți d-ale casei, concursul de gătit gulaș la ceaun, fript de bou la proțap, chermeza în grădina castelului sunt doar câteva activităţile din cadrul festivalului. Pe scenă vor urca, printre alții, formația ”Szalonna és Bandája”, Racka Jam, Kerekes Band, Debrecen Dixieland Jazz Band.
Citiți principiile noastre de moderare aici!