Orădenii fideli cauzei Roşiei Montane au avut parte de un program variat. Cei care în toamna lui 2013 protestau pe străzile Oradea, împotrivindu-se proiectului de exploatare a aurului prin cianuri au avut parte, vineri, de un concert de pian şi flaut pe muzica lui Beethoven şi Chopin, de teatru de improvizaţie, au purtat discuţii cu antropologul Cosmina-Maria Berindei şi au vizionat scurt-metraje despre patrimoniul şi comunitatea roşiană.
Mara Borodi a interpretat la pian Sonata Patetica (Partea I) din Betthoven, iar apoi, împreună cu Georgiana Mircescu, la flaut, l-au interpretat pe Chopin – Studiul, opus 10, nr. 9.
Antropologul Cosmina-Maria Berindei i-a provocat la discuţii pe cei prezenţi, preocupaţi de soarta celei mai vechi localităţi din România.
Cină „în familie”
Cei veniţi la ZRM cu produse făcute în casă au luat cina „în familia orădeană a Roşiei Montane”. Seara s-a încheiat în hohote de râs, cu teatrul de improvizaţie cu oferit de trupa ImproPatzan.
Ziua Roşiei Montane este un eveniment anual, organizat cu ocazia aniversării atestării documentare a Roşiei Montane, pe 6 februarie. ZRM promovează patrimoniul natural şi cultural de valoare universală a Roşiei Montane şi accentuează necesitatea conservării şi punerii în valoare a patrimoniului, cu potenţial de includere în Patrimoniul Mondial UNESCO.
În fiecare an, evenimentul are loc în zeci de oraşe peste tot în lume, cu implicarea voluntară a tuturor (organizatori, artişti, invitaţi, parteneri). Ziua Roşiei Montane se înscrie în acţiunile Campaniei Salvaţi Roşia Montană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!