Un flashmob uriaș ce simbolizează viața a avut loc sâmbătă, 17 decembrie, la inițiativa Centrului de Transfuzie Sanguină Bihor şi a Societăţii de Medicină Transfuzională Karl Landsteiner. În jurul acestei idei s-au adunat, atât donatorii de sânge, cât şi studenţi ai Universităţii din Oradea, elevi, reprezentanţi ai instituţiilor de prestigiu din Oradea, din judeţul Bihor şi de la nivel naţional, personalităţi din lumea culturii, artei, dar și din lumea media.
Imnul, compus de muzicianul orădean Ovidiu Iloc pe baza versurilor scrise de Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzie din Iaşi, a fost cântat în cor alături de soţia premierului Dacian Cioloş, Valerie Cioloş, alias Yohanna Grace. Înainte de începerea intonării imnului, celor prezenți li s-a explicat că ritmul melodiei reproduce bătăile de inimă, pe care ei trebuie să o reproducă sub forma unui marş al vieții care simbolizează fluxul sângelui.
„Mă bucur să fiu aici și să pot sprijini această acțiune civică. Orice acțiune care adună oameni cu orizonturi diferite mi se pare extraordinară. Bravo Oradea pentru acest dinamism. Să ne gândim că, donând sânge, putem poate salva vieți. Fiecare să facă cum simte. Echipa care a organizat acest eveniment, ați văzut că sunt mulți, de luni de zile se pregătește”, a declarat Valerie Cioloș.
În timp ce persoanele prezente au ridicat deasupra capului cartonașele desenate cu inimi, pentru a putea fi filmate din dronă, pompierii, dar şi angajaţii de la Ambulanţa Bihor, Poliţie şi Jandarmerie au completat marșul purtând torţe aprinse şi formând apoi în faţa scenei o inimă mare.
În ciuda frigului, la finalul imnului, orădenii au mai rămas să se bucure de vocea caldă a Yohannei Grace, în cadrul unui mic recital.
450 ml de sânge salvează trei vieţi
Potrivit pompierilor, proiectul „Lansarea Imnului Vieţii” a urmărit promovarea unei atitudini altruiste şi profund umanitare în rândul comunităţii, prin sensibilizarea cetăţenilor cu privire la donarea de sânge, ca posibilitate concretă şi accesibilă oricărei persoane sănătoase de a-şi salva semenii (potrivit specialiştilor în domeniu, o cantitate de 450 ml de sânge, care se donează în doar 8-10 minute, salvează trei vieţi).
Cum acest moment este fără precedent, la nivel național (și nu numai) s-a aplicat pentru înscrierea evenimentului în Cartea Recordurilor!
Citiți principiile noastre de moderare aici!