Agenţii economici care comercializează sau depozitează produse energetice trebuie să fie atestaţi în acest sens. „La data de 22 noiembrie a.c. expiră termenul până la care aceşti agenţi economici pot obţine atestatul de înregistrare pentru comercializare şi/sau depozitare angro, respectiv atestatul de înregistrare pentru comercializare en detail a produselor energetice de la Direcţiile pentru accize şi operaţiuni vamale teritoriale în a căror arie de competenţă este situată unitatea de comercializare sau depozitul angro pentru care se solicită înregistrarea”, ne-a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Finanţelor bihorene.
Sub incidenţa procedurii de înregistrare intră operatorii economici care comercializează sau intenţionează să comercializeze angro şi en detail produse energetice, precum şi aceia care depozitează produse energetice accizabile, aşa cum sunt ele definite la art. 175 din Codul fiscal: benzine; motorină; petrol lampant (kerosen); gaz petrolier lichefiat (GPL).
„Procedura nu se aplică pentru produsele energetice preambalate. Nu trebuie să se înregistreze antrepozitarii autorizaţi şi operatorii înregistraţi pentru produse energetice”, a specificat Mihaiu. Desfăşurarea activităţii în baza atestatului nu exonerează operatorul economic de la îndeplinirea obligaţiei de a se înregistra fiscal.
Condiţii
Pentru a obţine atestatul de comercializare produse energetice accizabile, societăţile comerciale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă înscrisă în obiectul de activitate, potrivit clasificării CAEN, activitatea de comercializare de produse energetice; să nu fie declarate inactive fiscal; să nu aibă datorii înscrise în certificatul de atestare fiscală, să nu se afle în stare de insolvenţă; să nu fi fost sancţionate cu oprirea activităţii de comercializare a produselor accizabile.
„Agenţii economici implicaţi în comercializarea sau depozitarea produselor energetice accizabile, alţii decât antrepozitarii autorizaţi, sunt obligaţi să se înregistreze la autoritatea fiscală teritorială”, a precizat directorul coordonator al Finanţelor bihorene. Nerespectarea obligaţiei de înregistrare de către agenţii economici care intenţionează să comercializeze/depoziteze produse energetice este considerată contravenţie şi se sancţionează cu confiscarea sumelor rezultate din vânzare, precum şi cu amendă care poate ajunge până la 100.000 de lei. Acestor sancţiuni li se adaugă oprirea activităţii pe o perioadă de una la trei luni.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!