Conform Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013, operatorii economici, persoane fizice sau juridice, care deţin atestate de produs tradiţional obţinute în baza Ordinului nr. 690/2004 îşi pierd valabilitatea începând cu data de 30 noiembrie 2014.
„Pe această cale aducem la cunoştiinţa celor care doresc să producă şi să comercializeze produse tradiţionale că eliberarea noului tip de atestat se face numai la solicitarea operatorilor economici şi după verificarea încadrării vechiului caiet de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei în condiţiile impuse de Ordinul comun nr. 724/1082/360/2013”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Condiţii de atestare
Pentru a fi atestat ca produs tradiţional, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini, să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradiţional de producţie sau de prelucrare, să aibă în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare realizate manual şi să dovedească un mod de lucru tradiţional.
Produsele tradiţionale se marchează cu un logo naţional care este proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale iar drepturile cu privire la acest logo nu pot fi transmise decât de către titularul logoului.
Folosirea logoului „Atestat produs tradiţional” fără respectarea condiţiilor prevăzute în prezentul ordin se pedepseşte conform prevederilor legale în vigoare de către reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură Bihor cu atribuţii de inspecţii de stat.
Toţi cei care doresc informaţii suplimentare sunt rugaţi să se adreseze prin e-mail la adresa dadr.bh@madr.ro sau la numărul de telefon 0259/416722, persoana de contact ing. Lucia Budiuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!