Cod periculos
Pe baza avertizării de cod galben, doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică sfătuiesc oamenii să bea zilnic minim doi litri de lichide (apă plată, sucuri din fructe şi legume) la temperatura camerei şi nu prea reci întrucât lichidele foarte reci se elimină înainte să hidrateze organismul. Medicii recomandă astfel consumul de ceaiuri de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.
Cât priveşte hrana, doctorii de la DSP spun că aceasta trebuie să fie „una uşoară”, cu alimente proaspete şi fără multe calorii (lactate, carne slabă pe gril, cereale şi multe fructe şi legume). Medicii amintesc că prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, fructele şi legumele hidratează constant organismul.
Inspectorii sanitari sfătuiesc oamenii să circule pe la umbră, să evite muncile grele din aer liber între orele 10:00 – 18:00 şi când ies afară să îşi acopere capul şi să poarte îmbrăcăminte lejeră, din bumbac sau in şi să aibă la ei o sticlă cu apă. Acasă, geamurile trebuie închise pe timpul zilei pentru a nu se încinge şi mai mult pereţii locuinţei.
Părinţii sunt şi ei atenţionaţi să nu îşi lase copiii în maşini parcate la soare şi să nu îi ducă pe distanţe lungi dacă maşina nu are sistem de climatizare.
Filtrele de la aerul condiţionat trebuie curăţate pentru ca aparatele să nu dezvolte diferite bacterii ce ar putea afecta sănătatea celor expuşi, iar plaja e recomandată a se face dimineaţa până la ora 11:00 şi după ora 17:00.
La serviciu
Angajaţii ar trebui să îşi ceară drepturile legale ce trebuie aplicate în vreme de temperaturi ridicate: condiţii de muncă corespunzătoare, asigurarea unei cantităţi suficiente de apă etc. Dacă temperatura exterioară depăşeşte 37 oC cel puţin două zile consecutiv, patronii sunt obligaţi să dea salariaţilor doi – patru litri de apă minerală/persoană, echipament de protecţie şi să asigure ventilarea locului de muncă, posibilitatea de a face duşuri (în anumite situaţii).
Dacă patronii nu sunt în stare să asigure aceste condiţii sunt obligaţi să reducă duratei zilei de lucru până la orele 11:00 şi după orele 17:00 şi chiar să decidă întreruperea colectivă a lucrului care poate fi întrerupt.
O.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!