Săptămâna trecută, cu ocazia Zilei Mondiale BPOC, s-a organizat în zece oraşe din ţară, inclusiv în Bihor, testări gratuite pentru verificarea plămânilor.
În urma spirometriilor efectuate, persoanele care au fost depistate cu probleme respiratorii au primit un cupon valabil în toată luna noiembrie, cu care să se prezinte la medicul specialist, pentru mai multe investigaţii.
Doctorii transmit că potrivit unui studiu din 2008 realizat de Societatea Română de Pneumologie şi CPSS, există cel puţin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este în continuare redus (mai puţin de 50% din pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an).
Investigaţia numită spirometrie determină dacă o persoană are sau nu BPOC, este nedureroasă şi seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat pe care poliţiştii o fac şoferilor. BPOC este o afecţiune pe care o pot dezvolta persoanele de peste 40 ani, fumătorii sau cei care stau în fum de ţigară, sunt expuşi la alte tipuri de fum, la pulberi sau noxe. De regulă, semnele care ar trebui să ridice semne de întrebare vizavi de această afecţiune sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor (tusea matinală a fumătorului ) şi dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer).
Citiți principiile noastre de moderare aici!