DSP Bihor a transmis că a primit o atenționare de la Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, prin care se informează despre „aspecte privind prezența și circulația țânțarilor aparținând speciilor Culex pipiens și Aedes albopictus, pe teritoriul României și posibil în județul Bihor”.
Medicii inspectori sanitari bihoreni zic că aceștia sunt vectori în trasmiterea unor boli grave, că specia Culex pipiens e specie dominantă cunoscută a fi prezentă pretutindeni în țara noastră și este implicată în transmiterea virusului West Nile, iar Aedes albopictus, specie puternic invazivă, diurnă, identificată pentru prima dată pe teritoriul României, este implicată în transmiterea virusurilor febrei Denga și Chikungunya.
Bihorenii pot fi expuși!
Conform doctorilor DSP Bihor, locuitorii din Bihor pot fi expuși riscului de îmbolnăvire dacă sunt înțepați de țânțari infectați. În cazul în care călătoresc în sau din zone cu risc crescut pentru răspândirea acestor boli, posibilitatea de a se îmbolnăvi crește.
1 din 150 fac encefalită sau meningită
Boala infecțioasă produsă de virusul West Nile se transmite prin înțepătura de țânțar, detaliază medicii DSP, care arată că 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome. Atunci când apar, manifestările sunt de cele mai multe ori nespecifice (febră ridicată, dureri de cap intense, dureri musculare, articulare, vărsături, erupții cutanate).
Când acestea sunt tipice, variază de la forme moderate până la foarte severe, cu risc de deces. Aproximativ 1 din 150 de oameni care sunt infectați cu virusul West Nile dezvoltă o boală severă, care afectează sistemul nervos central, cum ar fi encefalita sau meningita, spun medicii DSP, care reamintesc că nu există vaccin sau tratament specific.
În județul Bihor în anul 2018 s-au înregistrat 8 cazuri de infecții cu virusul West Nile, din care 5 decese. În anul 2019 nu a existat nici un caz confirmat de infecție cu virus West Nile, transmit inspectorii DSP Bh.
Febra Denga și Chikungunya
Febra Denga este o boală acută, virală, febrilă care poate produce manifestări clinice nespecifice: dureri de cap intense, dureri musculare, articulare, dureri retro-orbitare, greață, vărsături, anorexie, erupții cutanate. Unele persoane dezvoltă simptome asemănătoare gripei.
Forma hemoragică a febrei Denga este o formă severă de boală cu risc crescut de deces. Nu există un tratament specific pentru febra Denga. În județul Bihor s-au înregistrat doar cazuri semnalate la persoane care au călătorit în zone cu risc crescut – cazuri de import, 1 caz în anul 2008 și unul în anul 2017.
Febra Chikungunya este o afecțiune virală care se manifestă prin febră, dureri musculare, dureri articulare severe, incapacitate funcțională a articulației care poate persista uneori pentru o lungă perioadă de timp, dureri de cap, erupții cutanate. Boala poate pune viața în pericol în special în cazul categoriilor la risc pentru complicații: nou-născuți, vârstnici, persoane cu afecțiuni medicale preexistente. Nu există un tratament specific al bolii. Nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri în județul Bihor.
Ca măsuri de prevenție, reprezentanții DSP Bihor vorbesc de autoprotecție, adică îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, șosete, folosirea mănușilor, utilizarea substanțelor repelente pe părțile neacoperite ale corpului sau pe îmbrăcăminte.
Eliminați cauciucurile uzate!
DSP spune că trebuie evitată pătrunderea țânțarilor în case și utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse insecticide. E nevoie de măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor.
În același timp, doctorii DSP recomandă bihorenilor îndepărtarea anvelopelor uzate din curți și curățarea jgheaburilor înfundate, dar și aplicarea măsurilor de dezinsecție împotriva vectorilor în gospodăriile personale.
Primăriile să vadă de gunoaie!
Autoritățile trebuie și ele să se ocupe, la nivel comunitar, de combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale), asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane, gestionarea corespunzătoare a gunoaielor etc.
Medicii DSP Bihor recomandă ca la primele semne, persoanele afectate să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical.
Trimite articolul
XVai de mine, nu creeed ! Dupa cele 100 de campanii de dezinsectie ?
Aaa, era apa chioara, mnoah bine noah !
Țânțarii sunt infectați cu ciuma roșie psd.!!!!!
SPER SA AL MUSTE PE BOLOVAN TANTARI
Bihorenii nu “pot fi expuși” ci bihorenii sunt expuși! Iar Știrea e cam aiurea… da pana acuma nimeni nu știa ca suntem expuși bolilor prin înțepătura de țânțar (și nu numai de țânțar)? Ce face primăria in acest sens??? Ca eu ma protejez cât pot, dar cei responsabili pe hârtie ce fac? Fac câte un anunț la bihon? Da, acuma ma simt mai protejat ca am citit Știrea… simt ca parca ma vindec Numa ca citesc Știrea… e bun!
Toata vara, au misunat puzderie de tantari, cel putin in Iosia veche, care intepau prin haine…dezinsectie doar pe hartie?
Adica putem sa ne imbolnavim si sa murim pentru ca nu se fac dezinsectii asa cum ar trebui?