Astfel, comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijenta, ignoranta sau chiar teribilism, este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale, ale caror consecinţe nefaste se rasfrang atat asupra autorului infractiunii cat si a victimei. „Pentru a vă feri de posibilii infractori, nu trebuie să neglijaţi nici un amănunt şi să acordaţi atenţie sporită unor reguli de comportament care vor contribui la sporirea vigilenţei generale şi la construirea „barierelor” împotriva infractorilor: când vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate şi purtarea bijuteriilor la vedere” spun poliţiştii.
Atenţie la bani
Dacă aveţi asupra dumneavoastră sume importante de bani sau alte valori, este bine să vă luaţi măsuri suplimentare şi să fiţi însoţiţi de o persoană de încredere. Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră. Printre cetăţeni pot fi şi infractori cărora le oferiţi singuri „pontul”. Când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care-i aveţi ci doar suma necesară. Banii se manevrează în interiorul poşetei sau a buzunarului. Când vă aflaţi la ghişeul unei bănci pentru a ridica o sumă de bani, este bine să observaţi comportamentul persoanele din jurul dumneavoastră, unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor.
Copiii sunt pradă uşoară
Acordaţi atenţie sporită supravegherii copiilor, cărora trebuie să evitaţi să le oferiţi bunuri de valoare (telefoane mobile, lănţişoare, sume mari de bani), toate acestea constituie o tentaţie pentru infractori. Cei mici pot fi agresaţi pentru a li se sustrage bunurile, iar sănatatea şi uneori chiar viaţa le poate fi în pericol din cauza unui moft îndeplinit de părinţi. Nu împrumutaţi telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute care sub pretextul apelării unor prieteni dispar cu telefoane cu tot. Acordaţi atenţie sporită locului unde păstraţi telefonul mobil în zonele aglomerate, pe mijloacele de transport în comun, în incinta unităţilor de învăţământ sau a cluburilor de internet. „Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, reacţionaţi prompt şi alertaţi persoanele din jur” completează reprezentanţii Poliţiei Bihorene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!