Şoferii vor putea să se adreseze propriului asigurător la care au încheiat asigurarea RCA pentru a recupera daunele produse într-un accident auto de care nu sunt vinovați, urmând ca asigurătorul său să-și recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al mașinii șoferului vinovat de producerea accidentului, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență care introduce decontarea directă obligatorie la contractele RCA.
Sunt însă cinci condiții care trebuie îndeplinite cumulativ pentru aplicarea acestor reguli. O primă condiţie este ca accidentele auto să se fi produs pe teritoriul României. De asemenea, vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România, prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule, ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului şi din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor.
Decontarea directă este în prezent un serviciu facultativ, prevăzut în contractul RCA, care permite, contra unui tarif suplimentar, ca în caz de daună provocată din vina unui terț să te adresezi propriului asigurător RCA, urmând ca acesta să întreprindă demersurile necesare avizării, constatării și despăgubirii daunei respective. Ulterior, asigurătorul tău RCA își recuperează banii de la asigurătorul RCA al șoferului vinovat de accidentul auto.
Acest serviciu de decontare directă între asigurătorii RCA va deveni obligatoriu, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență supus dezbaterii publice de Ministerul de Finanțe.
Trimite articolul
XAșa se vor majora frumos RCAurile “cine știe cu cât” pe motiv că vor fi costuri suplimentare cu birocrația. Cei care se gândesc, că păgubitul va fi scutit de drumuri, se înșală. Tot va trebui să meargă la constatare, doar că la firma la care RCA-ul încheiat. Dacă acela este un asigurator slab și rău platnic păgubitul va pica în propria-i capcană. Deci prin urmare noi vom plăti pentru niște servicii de care nu vom beneficia dacă nu vom avea eveniment, adică bani aruncați degeaba în buzunarul asiguratorului.
-
De la 1 februarie cu 20%! Astai românia normalā austeritate foametea batjocora!
O minte luminata a putut inventa cele 5 conditii (rasiste ), strainii pot acum accidenta pe oricine fara probleme.
Daca ar fi vrut sa ajute, ajutau soferul roman in aceste situatii unde este nevoie de act constatator in limba straina, avocat la proces in strainatate etc. caci pt recuperarea de daune trebuie sa-l dai in judecata pe strain la el acasa la adresa sa de domiciliu. Sunt patit in acest caz.
-
Stimabile…daca soferul vinovat are asigurare straina,nu inseamna ca ramai cu paguba…Esti despagubit si in acel caz. Idem este si daca un sofer roman merge cu masina personala in strainatate si face un accident de care se dovedeste raspunzator. Companiile straine au omonim in fiecare tara deci si in RO exact cum companiile romanesti de asigurare lucreaza cu companiile din tari straine. De accea pe asigurarea tip Carte Verde ai trecute nite numere de telefon la care sa apelezi in functie de tara in care te afli. Hai sanatate si sa nu fim Hateri.