Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a început să aplice amenzi celor care fac lucrări în zonele cu patrimoniu arheologic sau la clădirile monumente istorice din judeţul Bihor, fără respectarea procedurilor legale. Este vorba de persoane fizice sau companii care au depus documentație pentru realizarea unor lucrări de construcții, iar în urma studierii documentației, Direcția pentru Cultură a constatat că în zona unde vor avea loc săpături ar putea exista situri arheologice și este nevoie de o cercetare amănunțită a solului, înainte de demararea lucrărilor.
[eadvert]
„Este vorba despre lucrări care afectează solul, de exemplu o lucrare de consolidare la fundație, la o clădire monument”, a explicat Adriana Ruge, șefa DJC Bihor. Sursa citată a precizat că în urma unor verificări, instituția a constatat că foarte mulți beneficiari care construiesc în zone cu patrimoniu arheologic nu respectă avizele primite de la Ministerul Culturii.
„Am făcut verificări și din acest an, am început să aplicăm amenzi”, a avertizat Ruge. Ea a refuzat să spună câte amenzi sau somații au fost emise în acest sens. A spus însă că sancționarea celor care au încălcat legea s-a reluat după o lungă perioadă de timp în care nu au fost aplicate amenzi. „Nu este corect ca unii să respecte avizele, iar alții să nu respecte”, a spus Ruge. „Conform legii, nerespectarea avizului Ministerului Culturii, emiterea autorizaţiei de construire în absenţa acestui aviz pentru lucrările de construire sau de desfiinţare din zonele cu patrimoniu arheologic reperat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei”, se arată într-un comunicat al DJC Bihor. „În județul Bihor și în special în Oradea, s-au păstrat comori arheologice de o valoare inestimabilă. Este de datoria și responsabilitatea noastră să protejăm acest patrimoniu cu o istorie de peste 900 de ani”, a declarat prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea.
Patrimoniul arheologic, definit în Convenția Europeană pentru protecția patrimoniului arheologic adoptată la La Valetta în 1992, reprezintă o sursă a memoriei colective şi instrument de studiu istoric și științific. Direcția pentru Cultură a transmis că „scopul lucrărilor arheologice este de a identifica, cerceta, conserva, proteja și valorifica patrimoniul cultural arheologic”. JB – G.A.
Când e nevoie de avizul Ministerului Culturii
Conform Ordonanţei nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, în cazul intervenţiilor în zone cu situri arheologice, la lucrările care afectează solul, efectuate cu ocazia restaurării monumentelor istorice sau pentru realizarea de construcţii noi în ansambluri de centre istorice, precum şi pentru lucrări de exploatări miniere de suprafaţă sau foraje geo-termale, este obligatorie obținerea și respectarea avizelor condiţionate de efectuarea cercetărilor arheologice emise de Direcția Județeană pentru Cultură Bihor/ Ministerul Culturii. Astfel, cercetările arheologice se vor realiza în baza unui contract încheiat cu o instituţie de specialitate (muzeu, instituţie de cercetare sau de învăţământ superior), numai prin arheologi înscrişi în Registrul Arheologic, după obţinerea autorizaţiei de săpătură de la Ministerul Culturii. Raportul arheologic elaborat în urma cercetărilor arheologice din teren se înaintează spre analiză şi aprobare comisiilor de specialitate ale Ministerului Culturii, menţionează directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge.
Trimite articolul
XCatedrala stă foarte bine peste patrimoniul de acolo, o parcare nu poate sta? Este numai o întrebare.
-
Bolojan va continua proiectele, el e mai presus de legi. Niciodata nu l-a oprit vreo lege. Care e problema? Va plati amenzile si gata, poate sa dea miliarde de amenzi, le va plati, sau nu le va plati si dezvoltarea merge mai departe.
-
Nu o sa-l intereseze asta pe Bolojan, va plati oricate amenzi va primi. Chiar despagubiri, dar tot va face. Nimeni nu e mai presus ca Bolojan, nici o lege nu ii sta in cale.
-
@Drop, ai dreptate, va plati amenzile din banii oradenilor, ne va marii din nou taxele si impozitele si va face rost de bani pt amenzi. Dar probleme este, si daca plateste amenzile, asta nu este ca si cum si-ar cumpara autorizatia sau teritoriul, dupa ce plateste amenzile, tot va trebui sa se conformeze si sa refaca locul, nu sa faca cum vrea el. Tu daca esti amendat cand te prinde radarul, ca ai depasit viteza legala, si daca platesti amenda ramai cu punctele de penalizare.
-
Da la Sorban Levente ati dat amenda sau a fost deschis un dosar penal pentru ca distrus locul un de a fost descoperita cetatea Dacica ?