Se apropie Paștele, sărbătoare importantă în rândul creștinilor cu ocazia căreia, conform tradiției, se înroșesc ouăle. În acest sens, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip vopsea de ouă. În total au fost analizate 61 de produse, de la următorii producători/distribuitori: Oetker RO SRL, Secom Onix Impex SRL, Atifco Fine Food, Hometex SRL, Omnicolor Vertrieb GmbH și Brauns-Heitmann GmbH &Co. KG.
Rezultatele studiului
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în vopseaua de ouă, 98,36% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
[eadvert]
Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel: 65,57% dintre produsele studiate au avut în componență acid lactic (E270); 63,93% dintre produsele studiate au avut în componență azorubina (E122); 54,10% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211).
În urma centralizării datelor, s-a observat și în acest an o diferență foarte mică între gramaj, dar o diferență mare în ceea ce privește capacitatea de vopsire. De pildă, cu 5 g de vopsea de ouă se pot vopsi 10 ouă, în timp ce cu doar 6g vopsea de ouă se pot vopsi 30 de ouă, vopseaua fiind de la același brand. Astfel, cu o diferență de un gram, vopsim cu 200% mai multe ouă.
De asemenea, există și alte branduri prin care se pot 12 ouă cu 7 grame de vopsea, respectiv 30 de ouă cu 10 grame de vopsea, conclude InfoCons.
„Vopseaua de ouă nu numai că ne influențează vizual și ne aduce, poate, o bucurie ca și coloristică, dar se transferă atât în produse – în ouă- sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă – un produs pe care îl cumpărăm poate doar să fie.
Necitind eticheta și nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influențează și prețul. Dar, atenție, vopseaua de ouă poate să conțină până la 11 E-uri care ne influențează atât pe noi, copiii noștri, bunicii și musafirii noștri. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă”, transmite Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Consumatorii pot afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă descărcând gratuit aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate. Dacă ești la cumpărături sau acasa, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective.
Trimite articolul
X…și mai sunt pe raft aceste produse ?! De ce să fie atent consumatorul întotdeauna și nu producătorul pentru a nu scoate pe piață stfel de mizerii/otrăvuti ????