Prin consum de carne infestată (mai ales de porc, dar și de cal, nutrie sau vânat: mistreț, urs), oamenii se pot îmbolnăvi de trichineloză – o boală răspandită în întreaga lume, prin Trichinella spiralis (un vierme nematod care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată). Carnea infestată conține larve vii sau chisturi viabile, iar boala se manifestă în funcție de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistența organismului.
Medicii spun că trebuie să fim atenți la următoarele semne clinice: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare etc. De reținut că trichineloza nu se transmite de la om la om, boala fiind favorizată de consumul de carne de porc ori vânat neexaminată trichineloscopic, dar și de obiceiuri culinare (prepararea termică “în sânge”, consum de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă).
Sfaturi
Pentru a neferi de această afecţiune, medicii recomandă insistent efectuarea controlului trichineloscopic al cărnii din porcul sacrificat în gospodaria proprie sau al cărnii de vânat.
Doctorii atrag atenţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Cei care află după ce au mâncat carne din aceste feluri neexaminată trichineloscopic şi au simptomele de mai sus să se prezinte la medic cât mai repede.
Citiți principiile noastre de moderare aici!