De aceea, pompierii spun că ignorarea recomandărilor referitoare la modul de protecţie pe timpul orelor de relaxare specifice sezonului cald poate atrage fatalul.
Sfaturi pentru protecţie
Pompierii roagă bihorenii să îşi supravegheze tot timpul copiii aflaţi în apă sau lângă apă şi să se scalde doar în locuri special amenajate pentru înot, cu respectarea avertizărilor privind interzicerea scăldatului.
Pompierii spun că bihorenii care nu ştiu să înoate bine, dar şi cei care nu ştiu deloc să înoate sunt rugaţi să nu meargă la scaldă singuri.
De altfel, nici persoanele care ştiu înota bine nu sunt ocrotite de necaz dacă se scaldă în locuri neamenajate, motiv pentru care salvatorii bihoreni roagă cetăţenii judeţului Bihor să evite scăldatul în râuri, lacuri canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. “Plata unei clipe de neatenţie poate fi o viaţă”, spun pompierii care transmit că şi înotătorii experimentaţi pot păţi necazuri dacă se scaldă în locuri neamenajate.
Cei care au consumat alcool ar fi bine să nu se aventureze în apă mai ales seara târziu sau pe timp de noapte, când şansele de a fi văzuţi şi salvaţi sunt mai mici.
Locurile cu apă unde s-au produs înecuri (baraje etc) trebuie evitate, la fel ca şi scăldatul în apă rece cu trupul supraîncălzit (care poate provoca şoc termic urmat de infarct) precum şi săriturile de pe platforme, poduri sau alte construcţii. Aceste gesturi sunt considerate de către pompieri acte de teribilism ce pot avea consecinţe grave.
Citiți principiile noastre de moderare aici!