Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor îi atenţionează pe bihoreni să fie atenţi la achiziţionarea produselor specifice sărbătorilor de iarna.
„Urmare controalelor efectuate în această perioadă, cu precădere la produsele pentru care există o solicitare sporită: jucării, carne şi produse din carne, ciocolată şi produse zaharoase, servicii de cazare şi alimentaţie publică, am depistat produse periculoase pe care le-am notificat prin Sistemul de Alertă Rapidă RAPEX, urmând a fi retrase de la comercializare oriunde vor fi găsite în Uniunea Europeană”, a declarat Sebastian Secoşan, comisarul-şef al CJPC Bihor.
Sfaturi
Astfel, la achiziţionarea unei jucării trebuie urmărit ca aceasta să fie adecvată vârstei copilului, să aibă menţionată vârsta recomandată de producător pentru utilizator. De asemenea, jucăriile trebuie să aibă avertismentele privind părţile mici, avertismentele specifice jucăriilor care conţin magneţi, avertismente şi informaţii specifice pentru jucăriile care conţin baterii şi instrucţiuni de utilizare. „Trebuie respectate toate aceste avertismente şi instrucţiuni, altfel există pericolul ca în timpul jocului copilul să se rănească”, a specificat Sebastian Secoşan.
O mare atenţie trebuie acordată pufului jucăriilor din pluş şi părului păpuşilor, să nu se desprindă uşor pentru a nu exista pericolul inhalării de către copil. De asemenea, toate accesoriile mărunte ale jucăriilor destinate copiilor sub trei ani nu trebuie să se poată desprinde, existând pericolul sufocării copilului prin înghiţirea lor.
Produsele alimentare trebuie să fie depozitate şi expuse la temperatura şi în condiţiile recomandate de producător şi menţionate pe ambalaj. Aceste produse trebuie să aibă amabalajul intact, fără urme de deformare sau deteriorare, care pot contamina conţinutul. Produsele alimentare trebuie comercializate în intervalul de valabilitate recomandat de producător.
O atenţie deosebită trebuie acordată la achiziţionarea ornamentelor pentru brad şi a altor produse electrice. „La aceste produse trebuie verificată integritatea conductorilor, dar şi prezenţa împământării, pentru a evita producerea riscurilor de scurtcircuit şi incendiu”, a specificat comisarul-şef al CJPC Bihor. În cazul ornamentelor cu flacără deschisă, nu trebuie lăsate să ardă fără supraveghere, în curenţi de aer, în apropierea mobilelor, perdelelor sau altor materiale inflamabile. Lumânările parfumate nu trebuie utilizate în prezenţa persoanelor cu diferite afecţiuni alergice – astm, bronşită, etc.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!