Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor avertizează consumatorii cu privire la alimentele achiziţionate în preajma Sărbătorilor Pascale. Cu această ocazie, DSVSA Bihor va desfăşura ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade. „Vor fi vizate unităţi din localităţile Oradea, Beiuş, Aleşd, Salonta şi Marghita, dar şi alte localităţi, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării) şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare)”, informează Remus Moţoc, directorul executiv al DSVSA Bihor.
Carne de miel marcată
Carnea de oaie sau capră comercializată prin unitățile de alimentație publică trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate (ştampilă), iar suplimetar pentru carnea de miel/ied o stampilă rotundă cu inscripția „TO”, de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale (de 6,5/3,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare.
În partea superioară toate mărcile au inscripţionat „România”, iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia „CE” sau „EC”. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă, iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă. Pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore), carcasa de miel trebuie să fie însoţită şi de cap. „Un aspect caracteristic dentiţiei la oaie este că în partea superioară incisivii sunt înlocuiţi cu un teşut numit burelet”, explică Remus Moţoc.
Carnea de miel provenită din sacrificarea mieilor în centru de sacrificare miei din Piața Ioșia, va fi marcat cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat „România” la mijloc codul centrului „BH 001”, iar inferior inscripţia „CONTROLAT SANITAR VETERINAR”. A doua ştampilă va avea formă rotundă cu diametrul de 3 cm, iar în interior inscripţia „TO”. Mărimea literelor va fi de 0,8 cm, iar cifrele de 1 cm. „Carcasele de ovine și caprine, obținute în acest centru de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producție, fiind interzisă introducerea acestora în rețeaua de distribuție a alimentației publice”, a precizat directorul executiv al DSVSA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!