Astfel de evenimente nedorite sunt, în general, determinate de: utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzatoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea sistemelor de încălzire cu defecțiuni (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).
Dat fiind faptul că în interval de numai patru zile (07.01-10.01.2017) pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui număr de 13 incendii generate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetățenilor respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.
Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător. Încăperile trebuie aerisite frecvent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!