Având în vedere că suntem în perioada vacanțelor și concediilor, perioadă în care foarte mulţi se află în căutarea biletelor de avion ori de cazare de pe internet, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vin cu un „pachet” de recomandări de care aceștia ar trebui să țină cont.
Astfel, polițiștii recomandă celor care aleg să călătorească cu avionul spre vacanţă să se informeze cu atenţie cu privire la agenţia de la care cumpără bilete.
Pentru acest lucru trebuie ținut cont de câteva aspecte: evitarea firmelor care nu afişează date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscală, etc.) şi care se rezumă la o simplă adresa de e-mail; cumărarea de bilete de la companii cunoscute sau cu care a-ţi mai avut anterior contacte comerciale şi despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor; examinarea feedback-ului vânzătorului oferit de alţi cumpărători; accesarea site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail; documentarea cu privire la obligaţiile care revin cumpărătorului, dar şi ale vânzătorului.
Polițiștii mai recomandă atenție sporită în momentul în care se oferă detaliile cardului de credit sau debit pe internet: a se verifica dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// e necriptat); refuzul tranzacţiei în momentul în care se solicită codul PIN – este normal să se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card); pe cât posibil se recomandă folosirea unui card de debit dedicat tranzacţiilor on-line, care să fie încărcat numai cu suma necesară achiziţiei; nu se furnizează codul numeric personal, seria şi numărul de la cartea de identitate, paşaport sau permis de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii.
În ce privește rezervările de locuri pentru zboruri cu avionul, acestea se fac cu ajutorul sistemelor internaţionale computerizate de rezervări, care permit accesul agenţiei la baza de date a companiei şi rezervarea efectivă a locurilor pentru o anumită cursă în favoarea pasagerilor.
Rezervările sunt gratuite şi se fac înaintea datei de plecare. Odată cu efectuarea rezervării, pasagerul va primi de la agenţie informaţii referitoare la preţul zborului (valabil la dată rezervarii), precum şi informaţiile referitoare la condiţii, restricţii şi reguli aplicabile biletului de avion ce poate fi cumpărat în baza respectivei rezervări.
În cazul în care a constat anumite nereguli legate de cele relatate mai sus, polițiștii recomandă persoanei respective să apeleze la numărul de urgență 112.
Citiți principiile noastre de moderare aici!