Suntem în perioada cadourilor, iar InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu alertele rapide pentru produsele nealimentare la nivelul Uniunii Europene.
[eadvert]
Produsele ce fac obiectul alertelor rapide prezintă riscuri de ștrangulare, răni, sufocare, electrocutare, apariția anumitor boli sau alergii, incendiu etc.
Cele mai recente alerte fac referire la set de păpuși din plastic. Conform protectorilor consumatorilor acestea prezintă risc chimic. Materialul plastic al păpușii conține o concentrație excesivă de ftalat de bis (2-etilhexil) (DEHP) (valori măsurate: până la 26 % din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând posibile daune sistemului lor reproducător.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
O altă jucărie care prezintă risc chimic este slime. Migrarea borului din mâzgă este prea mare (valoare măsurată până la 1.300 mg/kg). Ingestia sau contactul cu o cantitate excesivă de bor poate dăuna sănătății copiilor prin deteriorarea sistemului lor reproducător. Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-3
Jucării cu probleme
Set de arbalete care prezintă risc de leziuni.Produsul poate trage proiectile improvizate cu energie cinetică prea mare care ar putea provoca leziuni. Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-1.
O alertă privind riscul chimic a fost emisă și pentru kit de vopsea pentru degete. Produsul conține o concentrație excesivă de formaldehidă (valoare măsurată până la 140 mg/kg). Formaldehida poate provoca iritații ale pielii atunci când intră în contact cu pielea și este cancerigenă.
Păpușă din plastic care prezintă risc chimic
Materialul plastic al capului păpușii conține o concentrație excesivă de di-(2-etilhexil) ftalat (DEHP) (valoare măsurată 12,3 % din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând posibile daune sistemului reproducător.Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
Indicator laser care poate produce daune produse vederii
Fasciculul laser este prea puternic. Vizualizarea directă a fasciculului laser poate provoca deteriorarea vederii. Produsul nu este conform cu standardul european.
Pentru a fi la curent cu toate alertele emise de Uniunea Europeană, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Gratuită InfoCons. Prin descărcarea aplicației de pe App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele nealimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum denumire produs, țara vizată, gradul de risc, orginea produsului, data la care intră alerta în vigoare dar și imaginea cu produsul ce face obiectul alertei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!