Inspectorii sanitari veterinari recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Aceasta înseamnă că atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau nonanimală au fost supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
„Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Carnea de miel sau ied care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală în timp ce carnea de miel sau ied care provine din unităţi aprobate pentru perioadă de tranziţie şi din locuri special amenajate temporar, este ştampilată cu o ştampilă de formă rotundă”, a precizat Sorin Hodişan, directorul DSVSA Bihor.
Ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind. Este de preferat ca mielul sacrificat să aibă urechile ataşate de cap. „Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, uşor de confundat pentru o persoană neavizată”, a concluzionat Sorin Hodişan.
Din locuri speciale
Ouăle laptele şi produsele din lapte trebuie de asemenea achiziţionate doar din locuri special amenajate pentru comercializare.
Şi alte produse alimentare tradiţionale precum: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot achiziţiona din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
S.Al.
Mieii romanesti prefera exportul
Citiți principiile noastre de moderare aici!