Ne aflăm la începutul unui nou sezon de lucrări în pomicultură şi viticultură. Cea mai importantă lucrare din această perioadă este cea de completare din livezi şi plantaţii pomicole.
„Datorită programelor de finanţare şi a măsurilor din PNDR destinate viticulturii şi pomiculturii, în această perioadă se manifestă un interes deosebit pentru înfiinţarea de astfel de plantaţii. Noi venim cu recomandări către cei care doresc să acceseze astfel de măsuri sau să-şi completeze grădinile cu pomi sau viţă-de-vie să fie foarte atenţi la ceea ce cumpără”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Bihor.
Specialiştii DAJ Bihor spun că de cele mai multe ori pomii vânduţi pe la colţul străzilor nu provin din pepiniere pomicole autorizate, aceştia fiind recoltaţi din plantaţiile abandonate în urma drajonărilor şi lăstăririi. De asemenea, specialiştii atrag atenţia şi asupra faptului că de cele mai multe ori condiţiile în care se comercializează materialul săditor pomicol şi viticol sunt improprii, deoarece puieții nu au rădăcina mocirlită sau protejată în săculeţi cu nisip, apărând riscul deshidratării şi necrozării rădăcinilor, astfel că pomii au un procent de prindere foarte scăzut.
Recomandări
Direcţia Agricolă Bihor le recomandă celor care doresc să achiziţioneze în această perioadă material săditor să opteze spre magazinele autorizate. „În cazul în care doresc să achiziţioneze produsul din piaţă, să solicite ca acesta să fie etichetat, cu menţiunea denumirii producătorului, a speciei şi soiului, precum şi a codului pepinierei din care provine materialul săditor”, a punctat directorul DAJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!