Având în vedere că în această perioadă se fac pregătirile pentru sărbătoarea pascală hoţii sunt mai prezenţi în pieţe şi marketuri. Poliţia Română recomandă maximă prudenţă persoanelor care pleacă la piaţă ori în supermarketuri, deoarece cele mai frecvente infracţiuni care se comit în perioada sărbătorilor sunt furturile din buzunare, genţi, sacoşe, din cauza aglomeraţiei din spaţiile comerciale, din mijloacele de transport în comun sau din pieţe.
„Cei care se află la cumpărături în această perioadă nu trebuie să uite că, în mulţimea de oameni care îi înconjoară, se pot afla şi hoţi, aceştia asteptând o clipă de neatenţie pentru a le fura din genţi, buzunare sau bagaje”, avertizează insp. princ. Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor.
În echipă
Tinerii sujnt sfătuiţi de către oamenii legii să fie foarte atenţi cu cine se împrietenesc în locurile în care îşi vor petrece sărbătorile şi, de asemenea, în discuţiile purtate să nu dezvăluie situaţia materială, pentru a nu deveni, din „prieteni” – victime.
O metodă foarte răspândită între hoţi este lucru în echipă. Astfel unul urmăreşte ca în zonă să nu fie nimeni care să-i poată observa când fură, altul care „atentează” direct la geanta, buzunarul sau maşina victimei şi încă un „personaj” care preia bunul şi dispare, astfel încât să-i fie pierdută urma. Hoţii care acţionează în grup îşi fac semne discrete între ei, iar la apropierea mijlocului de transport se răspândesc într-o anumită ordine, în raport cu sarcina pe care o are fiecare.
Fără bani la vedere
Pentru a evita incidentele neplăcute la cumpărături este recomandabil să fim mai atenţi la obiectele personale în zonele aglomerate ale oraşului. „Evitaţi locurile aglomerate dacă aveţi asupra dumneavoastră o sumă importantă de bani, deoarece acestea sunt mediul favorabil hoţilor de buzunare. Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră”, ne recomandă insp. princ. Alina Dinu.
Oamenii legii apelează la cetăţenii care au asistat sau au cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie. Tăcerea dvs. nu ar face decât să-i încurajeze să comită şi alte furturi. De asemenea în cazul furturilor de carduri se recomandă notificarea imediată a bancii emitente.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!